21.07.2019 | 18:00h ► 21:55h Kijev

Zelenski: Prioriteti su borba protiv korupcije i mir na istoku Ukrajine

Zelenski: Prioriteti su borba protiv korupcije i mir na istoku Ukrajine Foto: Beta / AP
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čija je stranka, prema izlaznoj anketi, osvojila najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima, izjavio je da će borba protiv korupcije i uspostavljanje mira na istoku zemlje biti glavni zadaci Ukrajine.

Prema rezultatima na osnovu izlazne ankete, stranka Zelenskog Sluga naroda osvojila je oko 44 odsto glasova na izborima za 225 od 424 poslanička mesta koja se raspodeljuju po proporcionalnom sistemu, dok su ostale četiri liste koje su prešle cenzus daleko iza nje. Izbori za preostalih 199 mandata održani su po većinskom sistemu.

"Ovo pokazuje veliko poverenje koje narod Ukrajine ima u našu partiju. Glavni prioriteti za nas i za svakog Ukrajinca su zaustavljanje rata (na istoku Ukrajine), povratak naših zarobljenika, pobeda nad korupcijom, i dalje prisutnom u Ukrajini", rekao je Zelenski.

Zelenski je u maju stupio na dužnost, a ranije je obećao da će okončati sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje, u kojem je od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi.

 

Stranci ukrajinskog predsednika Zelenskog 43,9 odsto na parlamentarnim izborima

Stranka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog osvojila je 43,9 odsto glasova na današnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Izlazna anketa analitičkog centra Razumkov i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju odnosi se samo na mandate koji se biraju po proporcionalnom sistemu, a ne i na poslanike izabrane po većiskom sistemu.

Od 424 mandata, koliko su građani birali na današnjim izborima, 225 mesta bira se po proporcionalnom, a 199 po većinskom sistemu.

                                                                                                            Foto: Beta / AP

Na drugom mestu je stranka bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, tajkuna Viktora Medvedčuka, koji se zalaže da se ponudi autonomija oblastima pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Prema izlaznoj anketi, u parlament su ušle još tri liste koje su prešle cenzus od pet odsto glasova.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta.

Objavljena izlazna anketa sa današnjih izbora zasniva se na izjavama 13.000 birača za koga su glasali.

 

Izbori u Ukrajini: Favorit Zelenski želi da učvrsti svoju vlast

Ukrajinci danas glasaju o novom sazivu svog parlamenta, a favorit je stranka novog predsednika, bivšeg komičara Volodimira Zelenskog koji se nada da će dobiti solidnu većinu kako bi ispunio svoja reformska obećanja.

Izabran trijumfalno u aprilu, taj 41-godišnji politički početnik, ali stručnjak za društvene mreže i politički inovator raskida s tradicionalnim državničkim stilom svojih prethodnika, raspustio je dosadašnju skupštinu koja je bila veoma neprijateljska prema njemu, i sazvao očekivane poslaničke izbori da bi dobio lojalan Parlament i Vladu.

Nazvana po istoimenoj TV-seriji u kojoj je Zelenski, dok je bio gluimac, igrao predsednika, njegova partija "Sluga naroda" ima naklonost oko polovine glasača.

Ta partija računa i na Žana Beleniuka, osvajač olimpijske medalje, koji se ponosi time što ona "izazva sistem" i vodi do "promena", privlačeći biračko telo jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, koja pati i zbog rata s proruskim separatistima, sa skoro 13.000 mrtvih za pet godina.

"Mi ne predviđamo koaliciju s bivšom vlašću", izjavio je danas Zelenski posle glasanja u Kijevu, dodajući da se "konsultacije" već vode oko imenovanja budućeg premijera.

"Taj čovek mora biti apsolutno profesionalni ekonomista, bez političke prošlosti", dodao je on.

Već danas u 9:00 sati stopa učešća glasača je bila ;blizu 20 odsti, skoro na istom nivou kao na predsedničkim izborima u aprilu.

Sa masovnim prisustvom mladih kandidata bez političkog iskustva, 50 do 70 odsto poslanika treba da budu nova lica, predviđaju stručnjaci. To je prekretnica za tu bivšu sovjetsku republiku čijim je političkim pejsažom do sada dominirala elita koja je odrasla u ŠSR-u.

"U parlamentu će mladi, profesionalni i pošteni ljudi moći da rade ono što od njih očekuju" Ukrajinci koje su "razočarale" stare elite, izjavio je danas superstar ukrajinskog roka, Sviatoslav Vakarčuk, osnivač nove stranke "Golos" (Glas) koja ima neke šanse da uđe u Skupštinu.

Od pet vodećih po anketama, dve - "Sluga naroda" i "Golosa" predstavljaju se kao "sledeća generacija" i pune su kandidata-početnika čija je prosečna starost 37 godina.

Gradeći nadu u promenu, te dve stranke su otišle ​​toliko daleko, da su dosadašnjim poslanicima zabranili učešče na svojim listama.

Po sondažama javnog mnjenja, predsednikovu stranku prati proruska "Platforma opozicije" (10 do 13 odsto), čiji broj tri je Viktor Medvedčuk, veoma kontroverzna figura bliska ruskom predsednika Vladimiru Putinu, kum jedne od njegovih ćerki.

Dve prozapadne formacije: "Evropska solidarnost" bivšeg predsednika Petra Porošenka (osam odsto) i "Domovina" bivše premijerke Julije Timošenko (pet do devet odsto), treba i da pređu prag od pet odsto potreban za ulazak u Parlament, a sledi ih "Golos" (četiri do sedam odsto).

U Kijevu, Porošenko je rekao da je "glasao za Evropsku uniju i NATO", u kojiam želi članstvo Ukrajine.

Otvorena od 05:00 GMT, biračka mesta će se zatvoriti u 17:00 GMT (20:00 po srednje-evropskom vremenu), kada se očekuje objavljivanja rezultata izlaznih anketa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.07.2019, 20:45h Данко Б. Марин

    Релативна већина - да се не осили, него мора коалиционо да мисли. Очекивано за ,,фреш принс" у политици.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side