28.05.2016 | 19:15h ► 20:15h Beograd

Izetbegović: Proces pomirenja ide u dobrom smeru, ali ne i dovoljno brzo

Izetbegović: Proces pomirenja ide u dobrom smeru, ali ne i dovoljno brzo Foto: prtscr
Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da proces pomirenja i normalizacije odnosa među zemljama u regionu ide u dobrom smeru, ali ne i dovoljno brzo.

"Jasno je da proces pomirenja i normalizacije odnosa i saradnje ide u pravom smeru, ali ne ide dovoljno brzo. Ide uzlaznom linijom koja ima padove i uspone", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da će odati počast sarajevskim Srbima ubijenim tokom rata na lokalitetu Kazani.Izetbegović je rekao da se “oseća lično dužan Srbima Sarajlijama, koji su ubijeni na Kazanima, da im oda počast i da će to i uraditi.

„Svi smo neke greške uradili. To moramo priznati”, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH na predsedničkom panelu u okviru Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

On smatra da Predsedništvo BiH nije dovoljno učinilo na pomirenju naroda u BiH.

Prema njegovim rečima, sadašnji članovi tročlanog Predsedništva imali su plan da zajedno sa verskim liderima obidju stratišta pripadnika sva tri naroda, te da će on lično posetiti Kazane.On je na Samitu 100, u okviru predsedničkog panela na kojem učestvuju regionalni lideri procesa "Brdo - Brioni" rekao i da je "jedan od tih padova bila 2015. godina".

 

Izetbegović je ocenio da su susreti, poput ovog u Sarajevu, potrebni za vođenje ispravne politike u regionu i da mogu da pomognu i poslovnim ljudima.


"Moramo shvatiti kako se drugi osećaju i moći stati u njihove cipele.Svi smo neke greške pravili i svi smo mogli uraditi više", rekao je on.

Izetbegović je naglsio i da "to moramo prihvatiti i pomoći ljudima na Balkanu da više ne odlaze odavde".

Po njegovim rečima, tranzicija je dug proces koji je prožet ratovima, dok su "svađe kao saharin, jer hrane narod lažnim emocijama”.

"Treba kazati istinu i što više je približiti", istakao je predsedavajući Predsedništva BiH.

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side