16.07.2017 | 11:27h ► 12:32h Jerusalim

Muslimanska uprava odbija da otvori svetilište u Jerusalimu

Muslimanska uprava odbija da otvori svetilište u Jerusalimu Foto: Beta, AP
Izraelska policija planirala je danas da ponovo otvori svetilište u Jerusalimu, ali je muslimanska uprava, zadužena za to mesto, odbila da otključa kapije u znak protesta što su tamo postavljeni metalni detektori, javljaju izraelski mediji.

Izrael je u petak zbog smrtonosnog napada zatvorio to mesto koje muslimani zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište) i na kome se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, a tu su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i Jevreji ga zovu Brdo hrama.

Policija je navela da planira najpre otvaranje dve od ukupno devet kapija za muslimanske posetioce i samo palestinske stanovnike Jerusalima.

Kasnije tokom dana planirano je da se dopusti i turistima i jevrejskim posetiocima takođe da uđu.

Metalni detektori su postavljeni jutros na dve kapije.

Muslimanska urpava Wakf je ocenila da je nova bezbednosna mera kršenje statusa kvo na svetilištu na osnovu koga muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole.

U petak su tri napadača, arapska građana Izraela, otvorila vatru u blizini tog mesta, ubivši dva izraelska policajca, pre nego što su i oni ubijeni.

Izrael je tada zatvorio Brdo hrama i otkazao tradicionalne molitve muslimana petkom u podne, što inače veoma retko čini.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw