24.09.2018 Jerusalim

Izraelski mediji: Rusija i pre obaranja saopštila - napadi na sirijske mete protiv njenih interesa

Izraelski mediji: Rusija i pre obaranja saopštila - napadi na sirijske mete protiv njenih interesa Foto: Beta, AP
Rusija je saopštila visokim izraelskim zvaničnicima da su napadi na sirijske mete protivni njenim interesima u regionu, čak i pre nego što je ruski avion oboren nad Sirijom pre nedelju dana, navode danas izraelski mediji.

Neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnici su rekli da je ta poruka preneta Izraelu uz obašjenje da je cilj Rusije jačanje vlasti sirijskog predsednika Bašara Asada.

Moskva smatra da izraelski udari slabe Asada i nanose štetu njegovim naporima da okonča sukobe u svojoj zemlji. Uprkos ruskim porukama politika Izraela u susednoj Siriji se nije izmenila.

Procenjivalo se navodno da će Rusija prelaziti preko napada na iranske mete u Siriji u nastojanju da se tamo spreči učvršćivanje Islamske Repubike Iran, te transfer oružja libanskom proiranskom Hezbolahu.

I Iran i Hezbolah bore se na Asadovoj strani. ;Izrael je, međutim, shvatio da su podaci koje je predstavio Rusiji za vreme posete Moskve šefa izraelske ratne avijacije prošle nedelje primljeni s razumevanjem.

Nakon povratka delegacije jedan vojni zvaničnik je rekao da je "svima koji su učestvovali u razgovorima jasno da je Sirija odgovorna za obaranje ruskog aviona".

Ruski avion Iljušin Il-20 oborila je greškom prošlog ponedeljka sirijska protivavionaka odbrana u pokušaju da se suprotstavi napadu četiri izraelska aviona F-16 na postrojenje oružja kraj lučkog grada Latakije.

U nalazima ruske istrage koje je u nedelju predstavilo rusko ministrastvo odbrane pomenuto razumevanje je dovedeno u pitanje i rečeno je da za obaranje aviona valja kriviti Izrael, koji je ruski avion koristio kao štit.

Rusija je zaključila da ju je Izrael namerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je sprečeno da ruski avion na vreme odleti na bezbedno.

Posle incidenta Rusija je zatvorila sirijski vazdušni prostor zbog vežbe, kako je rečeno, i to ne prvi put, ali Izrael smatra taj potez porukom da je obaranje aviona u kome je poginulo 15 članova posade i dalje na dnevnom redu.

Dve zemlje su odlučile da preispitaju bezbednosnu saradnju. Izrael sada navodno brine zbog promena koje bi Sirija mogla da zahteva.

Iako je predsednik Rusije Vladimr Putin rekao da je do obaranja aviona doveo "lanac tragičnih slučajnih okolnosti", izraelska vojska shvata da bi on mogao da nametne razna nova pravila u Siriji i ojača svoju kontrolu u regionu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side