17.07.2019 Pariz

Izveštaj: Pokret Žuti prsluci imao umeren uticaj na francusku privredu

Izveštaj: Pokret Žuti prsluci imao umeren uticaj na francusku privredu Foto: pixabay
Pokret "Žutih prsluka" koji je potresao Francuski sedam meseci relativno umereno je uticao na francusku privredu, ali je uticaj na neke firme ili sektore bio znatan i nenadoknadiv, navodi se u parlamentarnom izveštaju.

"Trošak za globalnu makroekonomiju, procenjen na 0,1 BDP-a u poslednjem tromesečju 2018. relativno je nizak u odnosu na nacionalno bogatstvo", navodi se u juče objavljenom izveštaju parlamentarne komisije zadužene da proceni uticaj nasilja koje je izbilo na margini tog socijalnog pokreta.

U izveštaju se međutim dodaje da ta makroekonomska slika ne odražava punu razmeru ekonomskih posledica vezanih za nerede tokom protesta.

Odbor za ekonomske poslove francuske Skupštine formirao je pre dva i po meseca telo za ispitivanje ekonomskih posledica protesta.

Prema poslanicima trgovci su najteže pogođeni. Pad posete centrima gradova tokom 30-tak uzastopnih subota dovelo je do pada obrta između 20 i 30 odsto za pogođene prodavce. Trgovinski centri su prijavili gubitke od dve milijarde evra.

Za javne finansije pokret je doneo veliki dodatni izdatak, navodi se u izveštaju. Nadoknada 2.410 uništenih i 577 oštećenih radara za vreme protesta moglo bi da košta 71 milion evra.

Lokalne uprave su takođe imale trošak. Prema udruženju Urbana francuska troškovi vezani za uništenje opreme dostigli su 30 miliona evra.

"Cena krize je znatna, čak nenadoknadiva za neke firme ili pojedine opštine", navodi se u izveštaju. Kako se dodaje veliki broj zanatskih radnji i malih prodavaca čiji prihodi su već bili na ivici ne mogu da se oporave.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side