Proglašeno vanredno stanje u sedam regiona Japana
07.04.2020 | 10:43h ► 11:50h Tokio

Proglašeno vanredno stanje u sedam regiona Japana

Proglašeno vanredno stanje u sedam regiona Japana Foto: Beta/AP/Yoshitaka Sugawara/Kyodo News
Japanski premijer Šinzo Abe proglasio je danas vanredno stanje, u prvobitnom trajanju od mesec dana, za region Tokija i još šest regiona u zemlji zbog nedavnog povećanja broja obolenja izazvanih virusom Kovid-19.

Vanredno stanje ne dozvoljava japanskim vlastima da uvedu strogu izolaciju kao u drugim zemljima ali daje datim regionalnim guvernerima mogućnost da insistiraju da stanovništvo ostane u kući, kao i da traže privremeno zatvaranje prodavnica i firmi koje nisu neophodne.

Abe je rekao da neće biti obavezne izolacije kao što je u Evropi, i da planira da vanredno stanje bude na snazi mesec dana, do 6. maja, prenosi AP.

Premijer je ranije danas u obraćanju parlamentu najavio da će proglasiti vanredno stanje pošto sadašnja situacija ozbiljno utiče na život ljudi i ekonomiju zemlje.

Drugi regioni bi kasnije mogli da budu obuhvaćeni vanrednim stanjem ukoliko to situacija bude zahtevala, upozorio je danas ministar ekonomije Jasutoši Nišimura.

Japanski sistem, za razliku od drugih zemalja gde su uvedene mere izolacije, ne predviđa prinudne mere ni sankcije za prekršioce. Vlasti uglavnom računaju na dobru volju građana koji su većinom za vanredno stanje, prema anketi koju je juče objavila privatna televizija TBS.

Pandemija Kovida-19 je za sada ograničena u Japanu ali broj slučajeva je u izrazitom porastu poslednje dve nedelje što izaziva strah da će bolnice biti preplavljene, i što je navelo Abeovu vladu da pojača delovanje.

Prema najnovijem bilansu japanskog Ministarstva zdravlja u zemlji je juče bilo ukupno 3.900 slučajeva zaraženih koronavirusom od početka krize i 80 umrlih.

Pošto će vanredno stanje zadati dodatni udarac privredi zemlje u kojoj Tokio i okolina predstavljaju oko trećinu nacionalnog BDP-a, Abe je najavio rekordni plan pomoći od 108.000 milijardi jena (915 milijardi evra) da se ublaže efekti zdravstvene krize na japanske kompanije i domaćinstva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side