17.01.2018 | 12:40h ► 15:00h Varšava

Junker: Ne teramo Britance iz EU, želimo da ostanu

Junker: Ne teramo Britance iz EU, želimo da ostanu Foto: Beta, AP
Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker ponudio je danas Velikoj Britaniji da ostane u EU čak iako su dve strane ušle u drugu fazu pregovora o Bregzitu.

Junker je rekao u Evropskom parlamentu da je zvanično pokrenut član 50 Lisabonskog sporazuma čime je otvorena prva faza pregovora istupanja Velike Britanije iz EU, ali da postoji drugi član koji bi omogućio toj zemlji da ponovo pristupi Uniji. Šef EK dodao je da bi bio "srećan da to olakša".

"Ne izbacujemo Britance napolje. Voleli bismo da ostanu. I ako oni to žele treba im dozvoliti", kazao je on.

Referendum o izlasku Velike Britanije iz EU održan je 23. juna 2015. Zvaničnici su najavili da će ta zemlja izaći iz Unije 29. marta 2019.

Brisel i London su prošlog meseca postigli delimičan dogovor o finansijskim obavezama koje Velika Britanija mora da ispuni pre izlaska iz EU, o pitanju granice s Irskom i budućim odnosima.

 

Junker negira da EK želi sankcije za Poljsku zbog ugrožene pravne države

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Evropskom parlamentu da Komisija ne vodi rat protiv Poljske, već dijalog oko pravne države i da aktiviranje člana sedam Lisabonskog sporazuma znači samo upozorenje a ne i želju EU da kazni Poljsku sankcijama.

"Ne vodimo rat protiv Poljske, nego samo razgovore s poljskom vladom. Aktiviranje člana sedam Lisabonskog sporazuma ne znači sankcije. To je član koji treba da služi kao upozorenje. Nadam se da će u Poljskoj prestati da se priča kako je naš glavni cilj da kaznimo Poljsku sankcijama", rekao je Junker na zasedanju EP u Strazburu, a prenose poljski mediji.

Junker je kazao da je razgovarao s poljskim premijerom Matuešom Moravjeckim i da njih dvojica vode konstruktivni dijalog nastojeći da približe stavove o pravnoj državi i reformi pravosuđa u Poljskoj. Ta reforma je bila povod da EK sredinom decembra aktivira takozvanu "nuklearnu opciju" za članice koje ne poštuju osnovne vrednosti EU i u kojima je ugrožena pravna država, a po kojoj mogu da ostanu i bez prava glasa u EU.

Lideri glavnih frakcija u Evropskom parlamentu dogovorili su se juče da to zakonodavno telo odustane od zahteva za aktiviranje člana sedam protiv Poljske, jer je taj predlog - da i EP zatraži od članica EU da se izjasne o ugroženosti pravne države u Poljskoj, zapravo bio samo pritisak na EK da ona to zatraži, a sada nema potrebe za dupliranjem procedura.

Promena tona u sporu EU i Poljske oko kontroverznih reformi poljske konzervativne vlade koju predvodi stranka Pravo i Pravda (PiS), nastupila je kada je lider PiS Jaroslav Kačinjski krajem godine progurao na mesto premijera bivšeg bankara i vicepremijera Mateuša Moravjeckog. Moravjecki nije u vladu postavio ministre koji su najviše boli oči u sporu sa Unijom - šefa diplomatije Vitolda Vaščikovskog i ministra životne sredine Jana Šiška.

Analitičari ocenjuju da je Kačinjski izvukao pouke iz godina sporova Mađarske s EU, pošto premijer Viktor Orban sprovodi svoje ideje, ali pregovara s EU i spreman je na male, parcijalne ustupke, zahvaljujući čemu je izbegao "nuklearnu opciju" za Mađarsku. S druge strane, poljski konzervativci su tokom dve godine vlade doskorašnje premijerke Beate Šidlo išli samo na zaoštravanje spora s Briselom.

Novi premijer Moravjecki i novi šef diplomatije Jacek Čaputovič najavili su da im je cilj i da ubede najmanje šest članica EU da reforma pravosuđa ne znači zaista napad na nezavisnost sudova u Poljskoj, i tako miniraju pokušaj da 22 članice EU proglase da je u Poljskoj ugrožena pravna država, što bi otvorilo vrata eventualnim sankcijama.

Čaputovič je takođe rekao da bi u dijalog i spor trebalo da se uključi i Evropski sud pravde, jer je u njegovoj nadležnosti da proceni da li Poljska novim setom zakona o pravosuđu krši legislativu i norme EU.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side