12.09.2018 | 09:24h ► 18:53h Strazbur

Junker: Ne smemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida

Junker: Ne smemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida Foto: Beta/AP/Jean-Francois Badias
Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

 

Zapadni Balkan ne smemo ispustiti iz vida, taj region ne smemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

"Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu - jednom zauvek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi", rekao je on.

Junker je rekao da EU ne sme da smanji napore da izgradi ujedinjeniju Evropu.

"Evropa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima", rekao je on.

Junker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Evropske unije koja treba da deluje jedinstveno.

"Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući Evropskoj uniji. Stoga pokažimo veće poštovanje prema Evropskoj uniji. Spasimo njen imidž. Branimo naš način života, naš način postojanja", rekao je Junker.

Evropska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Junker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali da ne treba biti iznenađen jer "Evropa uspeva kad govori jednim glasom".

 

Svetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da je potrebno da Evropska unija bude jedinstvena i jaka naglašavajući da tako jedinstvene zemlje članice mogu da urade mnogo.

"Današnjem svetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa. Evropa koja radi za mir, trgovinske sporazume, stabilne monetarne aranžmane iako su drugi na drugim mestima naklonjeniji da pribegnu trgovinskoj ili monetarnom ratovanju" rekao je Junker u poslednjem godišnjem obraćanju o stanju EU pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Junker je rekao da geopolitička situacija pokazuje da je sada vreme Evrope, da je došlo je vreme za evropski suverenitet, i da Evropa treba da postane suvereniji akter u međunarodnim odnosima.

"Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinent koji uživa u miru zajhvaljujući Evropskoj uniji. Pokažimo više poštovanja za Evropsku uniju, očuvajmo njen imidž. Branimo naš način života naš način postojanja", rekao je predsednik Evropske komisije.

On je ukazao da voleti Evropu znači voleti njene nacije i skrenuo pažnju da je patriotizam vrlina, a da je "neobuzdani nacionalizam otrov".

"Recimo ne nezdravom nacionalizmu i prihvatimo prosvetljeni patriotizam", rekao je Junker.

Junker je rekao da EU mora da ojača svoj kapacitet da govori u jednom glasu u spoljnoj politici i ponovo predložio da se usvoji glasanje kvalifikovane većine u pitanjima spoljne politike.

On je rekao da je Evropa u velikoj meri okrenula list ekonomskoj i finansijskoj krizi koja je došla spolja ali je duboko pogodila, da je otvoreno gotovo 12 miliona novih radnih mesta od 2014.

Naglasio je da je evro postao druga najupotrebljavanija valuta u svetu i da treba učiniti više da evropska jedinstvena valuta odigra svoju punu ulogu na međunarodnoj sceni.

Upozorio je da Evropa mora biti mesto gde je sloboda štampe svetinja i da treba učiniti više da se zaštite slobodni i fer mediji u Evropi koji garantuju njenu demokratiju.

Junker je takođe rekao da moraju da se zaštite evropski slobodni i fer izbori da bi se bolje zaštitili demokratski procesi od "manipulacija od strane trećih zemalja za privatne interese".

Osvrćući se na Bregzit on je pozdravio predlog britanske premijerke Tereze Mej da se razviju nova partnerstva između Velike Britanije i EU posle Bregzita. Junker je rekao da posle odlaska Britanije iz EU marta 2019. godine Velika Britanija nikad neće biti obična treća zemlja za Uniju, da će uvek biti njen vrlo bliski sused i partner.

Predsednik Evropske komisije takođe je govorio o Africi naglašavajući da EU želi da izgradi novo partnerstvo s tim kontinentom. Ukazao je da će taj novi savez za investicije i zapošljavanje omogućiti otvaranje 10 miliona radnih mesta u Africi tokom narednih pet godina.

Na kraju govora bile su ovacije za odlazećeg predsednika Evropske komisije čiji se mandat završava 31. oktobra 2019.

 

Ne možemo da tražimo ad hok rešenja za svaki brod sa migrantima

Foto: Beta/AP/Jean-Francois Badias

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu predstavio je danas brojne predloge, uključujući oko pitanja migracija, unapređenja saradnje sa Afrikom, kao i jačanja EU kao globalnog igrača.

Na planu migracije Junker je predstavio tri nova i ambiciozna predloga koji treba da osiguraju punu solidarnost EU po pitanju migracija i bolje zaštite evropskih spoljnih granica.

"Ne možemo da tražimo ad hok rešenje svaki put kada stigne novi brod. Privremena solidarnost nije dovoljno dobra. Potrebna nam je trajna solidarnost - danas i dalje", rekao je Junker.

Junker je predložio jačanje evropskih agencija za zaštitu granica (Fronteks) i azil kako bi se obezbedilo da članice mogu da računaju na potpunu operativnu podršku EU u svakom trenutku, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je predložila i unapređenje efikasnosti procedura povratka, dopune postojećih pravila EU o povratku, kao i nove korake na planu legalne migracije, kao osnovne komponente izbalansirane migracione politike.

Nove inicijative biće predstavljene za nedelju dana i na neformalnom sastanku u Salcburgu i predstavljaće konkretan doprinos diskusiji lidera EU o migracijama koja se očekuje.

Na planu spoljne politike i bezbednosti Junker je predložio da članice iskoriste postojeća pravila EU da pređu sa principa jednoglasnosti na kvalifikovanu većinu kod glasanja o određenim oblastima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (CFSP).

To bi omogućilo EU da postane snažniji globalni igrač, da bolje oblikuje globalne događaje i preuzme međunarodne odgovornosti.

"Moramo da unapredimo sposobnost da govorimo jednim glasom kada je reč o spoljnoj politici. Zato Komisija predlaže prelazak na glasanje kvalifikovanom većinom u specifičnim oblastima spoljne politike. Ne u svim, samo u specifičnim: pitanja ljudskih prava i civilne misije su uključene", rekao je Junker.

Predsednik EK je rekao i da je vreme da se iskoristi klauzula iz Lisabonskog ugovora koja daje tu mogućnost.

Junker je govorio i o Africi, za koju je Komisija predložila novi "Afrika-Evropa savez za održive investicije i radna mesta" sa ciljem unapređenja ekonomskih odnosa, podsticanja investicija, zapošljavanja i trgovine, ulaganja u obrazovanje.

"Africi ne treba milosrđe nego iskreno i pošteno partnerstvo... Predloženi Savez će pomoći da se samo u narednih pet godina u Africi otvori do deset miliona radnih mesta. Verujem da možemo da brojne EU-Afrika trgovinske sporazume razvijemo u kontinent-kontinent sporazum o slobodnoj trgovini kao ekonomskom partnerstvu jednakih", rekao je Junker.

 

Šef EK Junker uverava Varšavu da nije namera EU da oduzima pravo glasa Poljskoj

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas poljskim medijima da nije namera EU da oduzme pravo glasa Poljskoj zbog reformi, pre svega pravosuđa, koje sistemski ugrožavaju osnovne vrednosti demokratije i Unije i da se nada da će se ipak u dijalogu sa Varšavom doći do rešenja kakva očekuju obe strane."Procedura (po članu 7 osnovnog sporazuma EU) više nije u rukama Evropske komisije. Zemlje članice će voditi dijalog sa poljskom vladom i videćemo šta će biti. Ne čini mi se da danas može da se kaže da će Poljskoj biti oduzeto pravo glasa. To nije naša namera", kazao je danas Junker poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Šef EK istakao je da ima dobre odnose sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i da se nada da će se u dijalogu doći do rešenja koje obe strane očekuju, upozorivši istovremeno da se u EU u mnogo čemu može tražiti kompromis ali da kada su u pitanju osnovne demokratske vrednosti, računa se šta je zapisano u osnovnom sporazumu EU.

Proceduru procene valjanosti pravne države kakvu je protiv Poljske EK komisija pokrenula u decembru prošle godine danas je Evropski parlament zatražio u slučaju Mađarske, zbog ugrožene nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, univerziteta, nevladinih organizacija i položaja azilanata i imigranata, što je mađarski premijer Viktor Orban u raspravi u EP koja je prethodila u utorak kategorično odbio.

Poljski predsednik Andžej Duda sinoć je na mitingu vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda u mestu Ležajsk u kampanji pred lokalne izbore, povodom spora sa EU oko kršenja osnovnih vrednosti i valjanosti pravne države nakon reforme pravosuđa poručio da je EU nekakvo imaginarno zajedništvo od koga Poljacima nema neke koristi i neka Brisel ostavi Poljake na miru.

"Očigledno je da imamo pravo na svoja očekivanja od Evrope koja nas je ostavila Rusima 1945. ali pre svega imamo pravo da ovde vladamo sami i odlučujemo kakva će biti Poljska...Želim da građani budu uvereni da neko misli na njih a ne na neko imaginarno zajedništvo od čega za nas nema neke koristi. Zajedinštvo je potrebno ovde, u Poljskoj, za nas, vlastito, skoncentrisano na našim pitanjima, jer su ona za nas najvažnija", rekao je na mitingu Duda.

Poljski predsednik poručio je da će se Poljska baviti evropskim pitanjima tek kada reši svoja a da EU mora da Poljsku ostavi na miru i pusti Poljake da popravljaju sami kako hoće svoju domovinu.

Govor je danas osudila poljska opozicija i komentatori koji su podsetili da je upravo Poljska najveći korisnik novca iz zajedničke evropske kase a potpredsednik EK, Frans Timermans, zadužen za dijalog sa Poljskom u kaznenoj proceduri člana 7. upozorio poljskog predsednika da većina Poljaka veruje u evropske vrednosti i želja im je ne samo da budu deo EU, već i njenog sistema vrednosti.

"Unija je zajednica vrednosti. Ne mogu da zamislim EU bez Poljske. Apsolutno sam ubeđen da ogromna ;većina Poljaka želi da bude deo ne samo političke konstrukcije kao što je EU, već takođe evropske zajednice vrednosti", kazao je danas Timermans za poljski informativni portal Virtualna Poljska.

Potpredsednik EK podsetio je da je i Poljska potpisala Lisabonski sporazum o funkcionisanju EU a da su za članstvo u EU glasali na referendumu sami Poljaci.

"To znači velike obaveze i velika prava. Jedna od obaveza je poštovanje osnovih vrednosti. A jedna od tih vrednosti je nezavisno pravosuđe", kazao je Timermans.

autor: SA/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Broj poginulih u poplavama u Španiji porastao na šest Broj poginulih u poplavama u Španiji porastao na šest

  Broj poginulih u poplavama uzrokovanim rekordno jakim kišama u jugoistočnoj Španiji porastao je na šest, saopštile su danas vlasti. ;

 • Snouden planira da traži azil u Francuskoj Snouden planira da traži azil u Francuskoj

  Američki uzbunjivač Edvard Snouden, bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA), koji je pobegao u Rusiju nakon što je razotkrio masovno prisluškivanje u SAD, rekao je u intervjuu za francuski radio "France Inter" da planira da traži azil u Francuskoj.

 • Tramp pozvao bin Salmana nakon napada na naftne objekte Tramp pozvao bin Salmana nakon napada na naftne objekte

  Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman primio je danas telefonski poziv predsednika SAD Donalda Trampa zbog napada dronova pobunjenika Huti na saudijske naftne objekte.

 • VOA: Kakva će biti uloga nove američke ambasadorke u UN VOA: Kakva će biti uloga nove američke ambasadorke u UN

  Nova ambasadorka SAD pri UN Keli Kraft preuzela je dužnost, nešto više od nedelju dana uoči zasedanja Generalne skupštine UN, na kojoj će se okupiti svetski lideri, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VOA) i dodao da će Krafotva imati ograničeniju ulogu od svoje prethodnice Niki Helji.

 • Meksički policajci blokirali aerodrom u glavnom gradu Meksički policajci blokirali aerodrom u glavnom gradu

  Stotine policajaca blokiralo je pristup najvećem terminalu na aerodromu "Benito Huares" u Meksiku, najprometnijem u Latinskoj Americi, u znak protesta zbog raspuštanja federalne policije.

 • Preminuo fotograf Čarli Kol Preminuo fotograf Čarli Kol

  Američki fotograf Čarli Kol, tvorac čuvenih slika nepoznatog čoveka koji stoji ispred kolone tenkova na kineskom trgu Tjenanmen u junu 1989, preminuo je u Indoneziji u 65. godini, saopštio je danas američki Stejt department.

 • Poslednje ankete pred izbore: Netanjahu se približio parlamentarnoj većini Poslednje ankete pred izbore: Netanjahu se približio parlamentarnoj većini

  Konačna ispitivanja javnog mnjenja, objavljena pred parlamentarne izbore u Izraelu 17. septembra, pokazuju da se izraelski premijer Benjamin Netanjahu približio mogućnosti da obrazuje desničarsku koaliciju ali da još nema dovoljno poslaničkih mesta.

 • U Tajlandu evakuisano 23.000 ljudi zbog poplava U Tajlandu evakuisano 23.000 ljudi zbog poplava

  Više od 23.000 ljudi evakuisano je i prebačeno u skloništa usled poplava na severoistoku Tajlanda, gde sve više raste nezadovoljstvo građana zbog spore reakcije Vlade, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

 • Norbert Hofer novi lider austrijske Slobodarske partije Norbert Hofer novi lider austrijske Slobodarske partije

  Austrijska desničarska Slobodarska partija (FPO) danas je za novog lidera izabrala nekadašnjeg ministra i predsedničkog kandidata Norberta Hofera u pokušaju da ponovo uđe u vladu posle izbora 29. septembra i tako iza sebe ostavi skandal koji je oborio prethodnu vladu.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side