12.09.2018 Brisel

Junker: Svet rovitiji nego ikad, Evropi ide bolje

Junker: Svet rovitiji nego ikad, Evropi ide bolje Foto: Beta, AP
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu da je Evropska unija uspela da prevaziđe ekonomsko-finansijsku krizu, ali je upozorio da je "svet rovitiji nego ikad" i da EU može zaštiti svoje građane od terorizma, ilegalne imigracije i nesloge, samo ako više ujedini.

"Spoljni izazovi našem kontinentu se svakim danom umnožavaju", upozorio je Junker u govoru "Stanje EU".

On je podvukao da "sad nikako nije vreme da se odustane od izgradnje više ujedinjene Evrope, jer EU može izvoziti stabilnost, kako su pokazali prijemi novih članica u Uniju".

Junker, čije je izlaganje mahom naišlo na odobravanje evropskih parlamentaraca, u okvire bezbednosnih izazova EU stavio je i pitanje nejedinstva oko prijema u članstvo zemalja Zapadnog Balkana, predočivši da taj region EU ne sme zanemariti jer će, inače, najbliže okruženje EU "oblikovati drugi".

Predsednik Evropske komisije, kome se iduće godine završava mandate, naveo je da EU "mora odbaciti preterani nacionalizam koji nedri mržnju i sve uništava" na putu boljitka Unije, rekavši da je geslo, kao i odgovornost za život u Evropi "nikad više rat".

Junker je ukazao na to da EU od 2014. ima stalni ekonomski rast i da je otad otvoreno 12 miliona radnih mesta, dok su investicije u porastu, zahvaljujući i posebnom fondu Komisije od blizu 400 milijardi evra novca Unije i privatnog kapitala.

Čelnik Evropske komisije je istakao da je uz ekonomski boljitak nužno da EU izgradi svoju odbrambenu strukturu da bi "postala samostalnija i pospešila svoje svetske odgovornosti".

Govoreći o nužnosti većeg upliva EU u svetskim poslovima i daleko većoj ulozi evra u svetskim finansijama, Junker je rekao da je "van pameti da Evropa 80 odsto svog uvoza energenata - a to je 300 milijardi evra godišnje - plaća u američkim dolarima, iako svega dva odsto uvoza energije u Uniju dolazi iz SAD... kao što je apsurd da evropske kompanije prave evropske planove u dolarima, umesto u evrima".

Evropska komisija će predložiti planove da "evro postane instrument nove, suverenije Evrope koja mora postati delatan igrač, arhitekt sutrašnjeg sveta", naveo je predsednik Komisije.

Junker se posebno založio za "približavanje istoka i zapada EU…i prevazilažennje sadašnjeg tužnog prizora razmimoilaženja".

"Sve više se ispoljava naboj mržnje u obraćanju između vlada i institucija", upozorio je Junker i primetio da je "istina i to da neki nastoje da osujete raspravu obrušavajući se na medije i novinare".

On je rekao da "Evropa mora uvek biti mesto gde je sloboda štampe svetinja" i dodao da je "previše naših novinara zastrašivano, a neki su i ubijeni".

"Moramo učniti daleko više da zaštitimo našu demokratiju i njene poslenike - naše novinare", rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je rekao da je za sve ono što se čini za mnogo veću bezbednost spoljnih granica Unije nužna i solidarnost u pitanjima imigracije, ali i očuvanje šengenskog prostora bez granica u EU, tako da se tamo uklone granične kontrole.

On je naveo da se goruće pitanje ilegalne imigracije ne može rešiti bez strukturne saradnje s afričkim zemljama odakle dolaze imigranti.

Junker je ukazao na merodavne procene da će se afričko stanovništvo do 2050. udvostručiti i dostići dve milijarde i 500 miliona žitelja.

On je dodao da je EU ponudila afričkim zemljama poseban plan investicija i otvaranja 10 miliona novih radnih mesta, uz ulaganje ukupno 44 milijarde evra iz evropskih fondora.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side