Kačinjski: Ako treba, ostaćemo u Evropi usamljeno ostrvo slobode
11.09.2017 Varšava

Kačinjski: Ako treba, ostaćemo u Evropi usamljeno ostrvo slobode

Kačinjski: Ako treba, ostaćemo u Evropi usamljeno ostrvo slobode Foto: pixabay.com
Jaroslav Kačinjski, lider poljskih vladajućih konzervativaca, upozorio je povodom sve brojnih sporova Poljske i Evropske unije (EU) da Poljskoj niko ne može nametnuti bilo šta spolja a ako zatreba ostaće u Evropi sama ali kao "ostrvo slobode i tolerancije".

"Budite sigurni da ćemo imati takvu Poljsku, da nam niko spolja neće nametnuti volju. Da čak i ako u nekim pitanjima ostanemo u Evropi sami, ostaćemo i bićemo ono ostrvo slobode, tolerancije, svega onoga što je tako jako bilo prisutno u našoj istoriji", kazao je sinoć Kačinjski ispred Predsedničke palate na redovnom mesečnom pomenu žrtvama avionske nesreće u Smolensku u kojoj je 2010. godine poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski i svih preostalih 95 putnika i članova posade.

Poljski zvaničnici kategorično su odbili prošle sedmice da prihvate odluku Suda EU da su izbegličke kvote u mehanizmu relokacije obavezujuće za sve i po cenu eventualnih sankcija što ne poštuju presudu evropskog suda.

Ne jenjava ni oštar spor Varšave i Brisela oko sistemskih pretnji po pravnu državu u Poljskoj, najnovije povodom kontroverzne reforme sudova.

Danas pred Sudom EU u Luksemburgu poljski ministar životne sredine Jan Šiško pokušava da odbrani seču poslednje velike evropske prašume Bjalovježe, na granici sa Belorusijom pod zaštitom UNESKO, iako su Sud EU, kao i UNESKO naredili da je hitno obustavi.

Poljska evrokomesarka Elžbjeta Bjenjkovska upozorila je tokom vikenda u intervjuu za Gazetu viborču da se EU manje plaši problema Bregzita nego toga da bi autoritarni poljski virus mogao da zarazi i neke druge članice.

"Unija je u šoku da neko može tako otvoreno da osporava principe pod kojima se sam dobrovoljno potpisao kada je ulazio u Uniju. U EU preovlađuje mišljenje da za identitet i budućnost Evrope najveća pretnja nije Bregziot već to što se dešava u Poljskoj ili Mađarskoj. Ukoliko se antidemokratski virus raširi, to će minirati Uniju iznutra", kazala je Bjenjkovska.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side