Kina obećava podršku mirovnom sporazumu SAD i talibana
02.03.2020 Beograd

Kina obećava podršku mirovnom sporazumu SAD i talibana

Kina obećava podršku mirovnom sporazumu SAD i talibana Foto: AP/Hussein Sayed
Kina je obećala podršku američkom i talibanskom mirovnom sporazumu i pozvala na "uredno i odgovorno" povlačenje stranih trupa iz Avganistana kako bi se izbegao bezbednosni vakuum.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Čao Ljićijan rekao je danas da proces pomirenja treba da vodi Avganistan uprkos odbijanju talibana do sada da direktno pregovaraju s izabranom vladom u Avganistanu.

Kina deli usku granicu sa Avganistanom i pazi na kriminal i nasilje koji se prelivaju u nestabilni region Sinđijang.

Kina je sa ciljem da sama profitira pružila pomoć avganistanskoj vladi u razvoju ležišta bakra i drugih minerala.

Kineska želja za stabilnošću i zabrinutost zbog širenja ekstremizma delimično se podudaraju sa njenom željom da glavni rival, Sjedinjene Države, napuste region, koji smatra delom svoje sfere uticaja.

"Pozdravljamo sporazum Sedinjenih Država i talibana i verujemo da ima pozitivan značaj za konačno političko rešavanje avganistanskog pitanja", rekao je Čao.

"Kina veruje da bi strane trupe stacionirane u Avganistanu trebalo da se povuku na uredan i odgovoran način kako bi se izbegao bezbednosni vakuum i ne bi ostavila šansa terorističkim organizacijama da ojačaju", rekao je Čao.

Sjedinjene Države potpisale su u subotu mirovni sporazum s pobunjenicima kako bi prekinuli skup rat i američke trupe vratili kući, otvarajući put za prve pregovore između militanata i problematične avganistanske vlade, koja je zavisna od američke i druge strane podrške.

Sporazum predviđa predstavnike avganistanske vlade za pregovaračkim stolom sa talibanima, ali zavisi i od prekida veza talibana sa terorističkim grupama kao što je Al-Kaida.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side