Kina proteruje trojicu novinara zbog naslova u "Volstrit džurnalu"
19.02.2020 | 17:20h ► 19:59h Beograd

Kina proteruje trojicu novinara zbog naslova u "Volstrit džurnalu"

Kina proteruje trojicu novinara zbog naslova u "Volstrit džurnalu" Foto: AP
Kina je danas oduzela akreditacije novinarima američkog "Volstrit džornal" i naredila im da odu zbog naslova koji je uredništvo tog njujorškog lista dalo jednoj kolumni u rubrici "Mišljenja" koju kineska vlada smatra uvredljivom.

U naslovu tog teksta o epidemiji virusa, Kina je nazvana "pravim bolesnikom Azije".

Oduzimanje akreditacije usledilo je dan pošto je vlada američkog predsednika Donalda Trampa nazvala "stranim misijama" ispostave pet kineskih državnih medija u SAD, zahtevajući od njih da tamo registruju zaposlene i imovinu.

Kina je tu odluku ocenila kao pogrešnu i najavila da će na to odgovoriti.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Geng Šuang, rekao je da početkom februara objavljeni komentar jednog američkog univerzitetskog profesora u rubrici "Volstrit džornala" "Mišljenja", pod "rasistički diskriminatorskim naslovom" predstavlja "blaćenje napora države i naroda Kine u borbi protiv epidemije" novog korona virusa.

To je, rekao je predstavnik, "izazvalo gnušanje i osudu u kineskom narodu i u međunarodnoj zajednici".

Rekao je da je odluka o proterivanju tri novinara doneta pošto je "Volstrit džurnal" odbio zahtev da se "zvanično izvini i da preduzme mere prema umešanim dgovornim osobama" za sporni tekst.

"Volstrit džurnal" je rekao da su akreditacije oduzete zameniku šefa njegovog biroa u Pekingu i jednom reporteru - obojici državljanima SAD kineskog porekla, i jednom njegovom novinaru, Australijancu. Dato im je pet dana da napuste Kinu.

Kao i većina stranih medija, "Volstrit džurnal" nije dostupan u Kini, a njegov vebsajt i članke na internetu blokiraju onlajn cenzori.

Udruženje stranih dopisnika u Kini je izdalo saopštenje u kojem je izrazilo "duboku zabrinutost i snažnu osudu" proterivanja i istaklo da nijedan od tri izveštača nije odgovoran za sporni tekst.

Udruženje je zato potez Kine protiv dopisnika ocenilo kao "ekstreman i očigledan pokušaj kineskih vlasti da zastraše inostrane novinske organizacije osvetom njihovim dopisnicima iz Kine", kaže se u saopštenju uz konstataciju da je to najnoviji slučaj rastućeg "uznemiravanja, nadgleanja i zastrašivanja od strane vlasti" te države.

Kina je poslednjih godina odbijala da izdaje ili obnavlja akreditacije stranim novinarima, ali ovo je prvi put za nekoliko decenija da ih im je oduzela akreditacije i time ih praktično proterala.

To odražava novu čvrstu spoljnopolitičku liniju Kine prema kompanijama i državama koje ne slede njenu politiku o temama osetljivim za nju. Predsednik i lider Komunističke partije Si Đinping je više puta izjavio da Kina neće praviti ustupke kad se radi o državnoj teritoriji, suverenitetu ili dostojanstvu.

 

Pompeo osudio Kinu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo osudio je danas kinesko proterivanje troje novinara "Volstrit džurnalu" (Wall Street Journal - WSJ), i pozvao Kinu da poštuje slobodu medija. 

"Razumne i odgovorne zemlje razumeju da slobodni mediji prenose dogadjaje i izražavaju mišljenja. Adekvatan odgovor je dati suprotne argumente, ne ograničiti slobodu izražavanja", rekao je Pompeo u saopštenju.

Kina je vrlo loše primila kolumnu u američkom "Volstrit džurnalu" sa naslovom "Kina je pravi bolesnik Azije", koju kineska vlada smatra uvredljivom. Kao reakciju na taj članak Kina je danas oduzela akreditacije novinarima američkog lista.

Oduzimanje akreditacije usledilo je dan pošto je vlada američkog predsednika Donalda Trampa nazvala "stranim misijama" ispostave pet kineskih državnih medija u SAD, zahtevajući od njih da tamo registruju zaposlene i imovinu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side