17.01.2020 | 11:15h ► 15:14h Atina

Komandant libijskih pobunjenika u iznenadnoj poseti Grčkoj

Komandant libijskih pobunjenika u iznenadnoj poseti Grčkoj Foto: Beta/AP/Thanassis Stavrakis
Komandant libijskih pobunjenika Halifa Haftar sastao se danas u Atini s grčkim zvaničnicima, u pokušaju da parira međunarodno priznatoj vladi Libije koju podržava Turska.

 


Haftar je sinoć došao u iznenadnu posetu Atini, uoči berlinskog samita za vikend čiji je cilj obustavljanje sukoba u naftom bogatoj Libiji, razorenoj građanskim ratom.

On se danas prvo sastao s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom, a razgovaraće i s premijerom Kirijakosom Micotakisom i drugim visokim zvaničnicima.

Dendijas je posle sastanka rekao da je grčka vlada ohrabrila Haftara da "konstruktivno učestvuje" na berlinskom samitu i da radi na postizanju primirja i obnovi sigurnosti u Libiji "uklanjanjem plaćenika i priznanjem nevalidnosti ilegalnih sporazuma" Turske i vlade u Tripoliju.

"Moram da vam kažem sa velikim zadovoljstvom da se komandant složio sa svim našim komentarima. Grčka želi da Libija bude moderna demokratska zemlja", kazao je Dendijas.

Haftar se nije obraćao medijima posle sastanka sa šefom grčke diplomatije.

Turska, koja je obećala da će poslati vojnike da podrže vladu Libije u borbi protiv Haftarove ofanzive, u sporu je sa Grčkom zbog prava na bušenje nafte i gasa u Istočnom Mediteranu.

Ankara i vlada u Tripoliju u novembru su potpisali kontroverzni dogovor o morskoj granici na Istočnom Mediteranu, suprotstavljajući se ranijim sporazumima Grčke, Kipra, Egipta i Izraela. Libijom od 2015. godine paralelno upravljaju dve vlade, jedna sa sedištem u Bengaziju koju predstavlja Haftar i druga, međunarodno priznata, u Tripoliju.

Prema tom sporazumu, Turska i Libija dobijaju pristup ekonomskoj zoni u Mediteranu uprkos protivljenju Grčke, Egipta i Kipra, koji se geografski nalaze između njih. Te tri zemlje tvrde da je sporazum protivan međunarodnom pravu i samim tim, nevažeći.

Grčki premijer Micotakis, koji nije pozvan na berlinski samit, upozorio je sinoć da Grčka "nikad neće prihvatiti političko rešenje za Libiju koje ne zahteva otkazivanje" dogovora o morskoj granici s Turskom.

"Iskoristićemo pravo veta pre nego što taj slučaj dospe na samit. Uložićemo veto na nivou ministara spoljnih poslova", rekao je Micotakis.

Neimenovani grčki zvaničnik rekao je da bi veto bio primenjen na "svaku odluku na evropskom nivou koja se tiče Libije ako ne uključuje poništenje" dogovora o morskoj granici Libije i Turske.

Kremlj je danas objavio da će predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovati na samitu u Berlinu koji će biti usmeren na postizanje primirja i pokretanje širokog političkog dijaloga pod okriljem Ujedinjenih nacija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side