Konzervativci Kačinjskog razmatraju traženje ratne odštete od Nemačke
02.08.2017 Varšava

Konzervativci Kačinjskog razmatraju traženje ratne odštete od Nemačke

Konzervativci Kačinjskog razmatraju traženje ratne odštete od Nemačke Foto: Beta, AP
Poljski vladajući konzervativci ozbiljno istražuju da li bi mogli od Nemačke da zahtevaju ratne reparacije za divljanja nacista i zločine tokom okupacije u Drugom svetskom ratu a parlamentarni Biro za analize ima rok do 11. avgusta da pripremi pravnu analizu da li i kako konkretno mogu da se procene i traže reparacije od nemačkih vlasti.

"Da li Poljska gledano po međunarodnom pravu može da zahteva odštetu od Nemačke za materijalne štete i ljudske žrtve zbog nemačke agresije tokom Drugog svetskog rata? Da li su druge zemlje izložene agresiji Nemačke tokom drugog svetskog rata dobijale od te zemlje reparacije?", pitanja su koje je danas uz zahtev za analizu zvanično postavio poslanik konzervativne stranke Pravo i pravda Arkadijuš Mularčik.

Novu analizu Mularčik i konzervativci Kačinjskog zahtevaju zato što se Poljska 1953. godine odrekla, na insistiranje Sovjetskog Saveza čiji je tada bila satelit, reparacija od Istočne Nemačke i za Nemačku je to pitanje odavno zaključeno.

"Gubici u ljudstvu i u elitama su bili tako veliki da je potrebno pet do sedam generacija da se nadoknade. Ne, Poljska se nikada nije odrekla reparacija, ti koji tako misle varaju se", pokrenuo je ponovo pitanje ratnih reparacija u julu lider Prava i pravde Jaroslav Kačinjski.

Zagovornici ideje da se od Nemačke sada traže basnoslovne sume kao odšteta zbog ratnih razaranja i zločina pozivaju se i na formalnu začkoljicu da to odricanje Poljske omaškom nije predato arhivu OUN, tako da nije na obavezujući način evidentirano, ali najviše na argument da komunistička Poljska nije bila suverena država već je sprovodila naređenja iz Moskve.

"Nije istina da se poljska država odrekla reparacija na koje imamo pravo. Odrekla ih se kolonija zvana Poljska Narodna Republika a odrekla se onog dela reparacija vezanog za takođe marionetsku državu - sovjetsku Istočnu Nemačku", kazao je sinoć poljskoj državnoj televiziji ministar odbrane Antoni Maćerevič.

Ministar odbrane kazao je da Nemci jedino što danas mogu da učine jeste da ćute i plaćaju taj svoj strašni dug prema poljskom narodu.

Nemačka pitanje reparacija, koje ponovo pokušavaju da otvore sadašnje poljske vlasti, kategorično odbija a izvori iz vlade nemačke kancelarke Angele Merkel poljskom listu Žečpospolita kazali su da je pitanje i finansijski i moralno zatvoreno.

Iz Berlina su na stranicama Žečpospolite podsetili da se Poljska nije odricala reparacija samo 1953. godine protiv Istočne Nemačke, već i 1970. godine u sporazumu kojim je konačno priznata poratna poljsko-nemačka granica na Odri i Nisi, zatim prilikom potvrde ujedinjenja Nemačke 1990. godine a na kraju i 2004. godine kada je Sejm poljskog parlamenta odbio zahteve deportovanih poljskih Nemaca.

Ovo nije prvi put da Kačinjski izvlači adut ratnih reparacija kojih se poratna Poljska odrekla ali se 2014. godine pokazalo da to odricanje nije formalno registrovano u OUN.

Pokojni brat Kačinjskog, bivši predsednik Leh Kačinjski, kada je bio gradonačelnik Varšave 2004. godine je naredio da se izradi izveštaj po kome su reparacije samo poljskoj prestonici procenjene na 54 milijarde dolara.

Odmah nakon Drugog svetskog rata državna komisija za procenu ratne štete ustanovila je da je tokom rata i nemacke okupacije uništeno 82 odsto imovine železnica, 65 odsto energetike, 62 odsto imovine pošte i telekomunikacija, uništeno je 30 odsto poljskih šuma a od 30.000 fabrika ratna razaranja preživelo je oko 10.000.

Prema nezvaničnim procenama reparacije, ako bi Poljska pokušala ponovo da otvori to pitanje, mogle bi da dostignu sumu od bilion do nekoliko biliona dolara.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side