Krim u mraku, Ukrajina isekla struju
24.12.2014 Simferopolj

Krim u mraku, Ukrajina isekla struju

Krim u mraku, Ukrajina isekla struju
Širom Krima danas je došlo do nestanka struje, pošto je Ukrajina neočekivano obustavila dopremanje električne energije, što je dovelo do kolapsa u saobraćaju, zatvaranja bolnica i panike širom tog poluostrva.

Železničke stanice, poslovni objekti i aerodrom bili su zatvoreni, semafori ugašeni, što dovelo do kolapsa u glavnom gradu Simferopolju, a nekoliko ljudi našlo se zaglavljeno u liftovima.

Ministar energetike Krima Sergej Jegorov izjavio je da je Ukrajina obustavila dopremanje električne energije poluostrvo, odakle stiže 80 odsto struje, u 11 sati i 10 minuta po lokalnom vremenu.

Pošto je obustava došla iznenada, lokalne vlasti nisu mogle da aktiviraju stanice na gas, dodao je Jegorov.

Ministar energetike Ukrajine Volodimir Demčišin potvrdio je da je Kijev prekinuo dopremanje električne energije Krimu, uz obrazloženje da je potrošnja u regionu premašila limit naveden u ugovoru, u periodu kada se Ukrajina sama suočava sa racionalizacijom potrošnje struje.

Krim je posle tri sata dobio električnu energiju, preneo je AFP.

Demčišin je, takođe, rekao da Ukrajina pravi veće rezerve električne energije, pošto je Rusija obustavila isporuke uglja i dodao da su u toku u razgovori njega i njegovog ruskog kolege u vezi uvoza uglja i elekrične energije.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da je energetsko tržište Ukrajine u protekla tri meseca "u vanrednom stanju" i da je moralo da pribegne restrikcijama struje, uključujući teritorije pod ruskom kontrolom.

"Ukoliko nema svetla u Ukrajini onda ni teritorije koje privremeno kontrolišu Rusi neće imati svetla", rekao je Jacenjuk na današnjem sastanku vlade.

Rusija je anektirala Krim u martu posle referenduma na poluostrvu, čije rezultate Kijev i Zapad ne priznaju.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side