16.05.2014 Simferopolj

Krimski Tatari obeležavaju 70 godina deportacije

Krimski Tatari obeležavaju 70 godina deportacije
Krimski Tatari u nedelju obeležavaju 70 godina deportacije pripadnika te nacionalne zajednice u vreme Staljina, u atmosferi velike napetosti posle pripajanja Krima Rusiji u martu.

Godišnjica deportacije održava se ove godine u atmosferi straha i tenzija, jer je dugogodišnjem lideru Tatara Mustafi Đemilevu, koji je oštro osudio "aneksiju" Krima, zabranjen ulazak u tu oblast, a njegove pristalice progonjene su kao ekstremisti.

"Ovo je najvažniji dan za sve krimske Tatare, a lokalne vlasti su u strahu", rekao je Đemilev za AFP.

Krimske vlasti u strahu od provokacija, pokušavaju da spreče masovno tradicionalno okupljanje u centru Simferopolja na kojem se očekuje 40.000 učesnika.

Međlis, skupština krimskih Tatara najavila je da očekuje agresivne akcije policije i jedinica za razbijanje demonstracija, a blindirana vozila i autobusi koji prevoze pripadnike policije već kruže ulicama Simferopolja.

Tatari, etnički bliski Turcima, i uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani sa Krima u Sibir 1944. godine za vreme sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča - Staljina. Za tri dana tada je proterano više od 190.000 krimskih Tatara.

Krimski Tatari su počeli da se vraćaju na rodno poluostrvo krajem 1980-ih, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, međutim, brzo raste u poređenju sa ostarelim ruskim stanovništvom i predstavlja za Kremlj dugoročan problem integracije.

Po poslednjem popisu stanovništva Ukrajine, iz  2001, Tatari kojih je bilo 245.000 činili su 12 odsto stanovništva Krima.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side