09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Irak: Razbijena šestonedeljna opsada Amirlija Irak: Razbijena šestonedeljna opsada Amirlija

  Iračke bezbednosne snage i pripadnici šiitskih milicija su danas razbili šestonedeljnu opsadu šiitskim Turkmenima naseljenog grada Amirlija, na severu Iraka, saopštavaju irački zvaničinici.

 • Poginula četvorica planinara u italijanskim Alpima Poginula četvorica planinara u italijanskim Alpima

  Četiri planinara poginula su danas u italijanskim Alpima pošto su pali u provaliju duboku 3.000 metara, saopštila je spasilačka služba.

 • Angela Merkel: Nemačka neće isporučivati naoružanje Ukrajini Angela Merkel: Nemačka neće isporučivati naoružanje Ukrajini

  Nemačka kancelarka Angela Merkel distancirala se od mogućnosti da Nemačka isporuči naoružanje Ukrajini i rekla da Berlin to neće činiti, prenosi nemački politički magazin ''Špigel'' saznanja sa samita lidera Evropske unije (EU), održanog prošle noći u Briselu.

 • Prioritet suzbijanje ebole u Senegalu Prioritet suzbijanje ebole u Senegalu

  Borba protiv ebole u Senegalu je u vrhu svih hitnih prioriteta, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), dok senegalske vlasti nastavljaju da prate svaku osobu koja je došla u kontakt sa studentom iz Gvineje, kod kojeg je, u Dakaru, potvrđena zaraza ovim smrtonosnim virusom.

 • Četvoro poginulo u eksploziji zgrade u Parizu Četvoro poginulo u eksploziji zgrade u Parizu

  Četiri osobe danas su poginule a 11 je povređeno u eksploziji u jednoj stambenoj zgradi nadomak Pariza, saopštila je vatrogasna služba i dodala da još traga za četiri nestale osobe.

 • Putin: Evropa ignoriše što ukrajinska vojska puca na civile Putin: Evropa ignoriše što ukrajinska vojska puca na civile

  Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Evropu da ignoriše što ukrajinska armija puca direktno na civile na istoku Ukrajine.

 • Ponovo crveni nivo uzbune zbog vulkana na Islandu Ponovo crveni nivo uzbune zbog vulkana na Islandu

  Na Islandu je zbog aktivnosti Bardanbunga vulkana ponovo podignut nivo uzbune na najviši - crveni stepen, kao upozorenje avionima na mogući pepeo u vazduhu.

 • Lavrov: Neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini Lavrov: Neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini

  Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potvrdio je danas da neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini, ali da se ukrajinska vojska mora povući s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve i založio se za hitno primirje na ukrajinskom istoku.

 • SAD: Izrael da povuče odluku o prisvajanju 400 hektara SAD: Izrael da povuče odluku o prisvajanju 400 hektara

  Sjedinjene Američke Države ocenile su da je saopštenje Izraela da polaže pravo na oko 400 hektara zemljišta u okupiranoj Zapadnoj obali, koje bi iskoristio za izgradnju svojih naselja, kontraproduktivno za pokušaje da se uspostavi mir i pozvale izraelske vlasti da povuku ovu odluku, saopštio je zvaničnik Stejt departmenta.

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM