09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dodatne snage policije u Fergusonu nakon nemira Dodatne snage policije u Fergusonu nakon nemira

  Guverner američke savezne države Misuri Džej Nikson naložio je danas da se rasporede dodatne snage Nacionalne garde u Fergusonu, gde su izbili nasilni protesti posle odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca koji je ubio nenaoružanog Afroamerikanca.

 • U rušenju zgrade u Egiptu 17 poginulih U rušenju zgrade u Egiptu 17 poginulih

  Sedamnaest ljudi je poginulo, a troje je i dalje zatrpano u ruševinama zgrade koja se jutros srušila u Kairu, novi je bilans žrtava, saopštile su egipatske bezbednosne službe.

 • Fabijus: Nisu se stekli uslovi za isporuku broda Rusiji Fabijus: Nisu se stekli uslovi za isporuku broda Rusiji

  Nisu se stekli pravi uslovi za isporuku ratnog broda visoke tehnologije - nosača helikoptera, Rusiji zbog krize u Ukrajini, izjavio je danas francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus, dok Moskva vrši sve veći pritisak da joj se isporuči brod.

 • Drugo trostruko ubistvo u Makedoniji u poslednje dve nedelje Drugo trostruko ubistvo u Makedoniji u poslednje dve nedelje

  U mestu Zletovo u Makedoniji jutros su ubijeni jedna žena i dva muškarca, a po nezvaničnim informacijama za to trostruko ubistvo osumnjičen je četrdesetogodišnji profesionalni vojnik.

 • Papa za priključenje balkanskih zemalja EU Papa za priključenje balkanskih zemalja EU

  Papa Franja ukazao je danas u obraćanju u Evropskom parlamentu na važnost priključivanja balkanskih zemalja Evropskoj uniji.

 • Stručnjaci: Islamska država se uvlači u Libiju Stručnjaci: Islamska država se uvlači u Libiju

  Ekstremistička ideologija Islamske države privukla je pristalice među radikalnim grupama u Libiji, gde je istočni grad Derna pretvoren u "islamski emirat" i postao uporište pristalica Islamske države, navode stručnjaci.

 • Alnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Alnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj

  Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je danas da je s tržišta povučena i opozvana "Alnatura" dečja hrana, kaša s četiri vrste žitarica "4-Korn Getreidebrei", u pakovanju od 250 grama, s rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, a o povlačenju su izvestili i iz distributera na hrvatskom tržištu, kompanije "Dm-drogerie markt" iz koje navode kako su u toj dečjoj kaši pronađeni tragovi tropanskog alkaloida.

 • U bombaškom napadu dve devojke kamikaze 45 mrtvih U bombaškom napadu dve devojke kamikaze 45 mrtvih

  U samoubilačkom bombaškom napadu, koji su danas u Majduguriju počinile dve devojke kamikaze, poginulo je najmanje 45 ljudi, novi je bilans žrtava koji su saopštili zvaničnici Nigerije.

 • Guglov najnoviji proizvod: kašika koja redukuje drhtanje (VIDEO) Guglov najnoviji proizvod: kašika koja redukuje drhtanje (VIDEO)

  Kada se pomene Gugl, najpre pomislimo na Internet pretraživača, ali ova američka kompanija se bavi i raznim izumima, od kojih je poslednji - kašika.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
Android NM