09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pripadnici Islamske države nadomak Bagdada Pripadnici Islamske države nadomak Bagdada

  Pripadnici ekstremističke Islamske države došli su danas na manje od dva kilometra od glavnog grada Iraka, Bagdada, saopštila je Fondacija za pomoć i pomirenje na Bliskom istoku.

 • Suspendovan referendum u Kataloniji Suspendovan referendum u Kataloniji

  Ustavni sud Španije prihvatio je danas na vanrednoj plenarnoj sednici zahtev vlade u Madridu o oceni ustavnosti Zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma.

 • Gejts 21 godinu na vrhu Forbsove liste Gejts 21 godinu na vrhu Forbsove liste

  Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts zadržao je vodeću poziciju na Forbsovoj godišnjoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca 21. godinu zaredom.

 • Vlada Španije zatražila da se referendum proglasi neustavnim Vlada Španije zatražila da se referendum proglasi neustavnim

  Španska Vlada danas je zatražila od Ustavnog suda da planirani referendum o nezavisnosti Katalonije proglasi nelegalnim, izjavio je španski premijer Marijano Rahoj.

 • Zabrinutost zbog otetih Nemaca na Filipinima Zabrinutost zbog otetih Nemaca na Filipinima

  Raste zabrinutost zbog otetih dvoje nemačkih turista na Filipinima, ocenjuju nemački mediji koji pišu da otmičari u jednoj poruci, objavljenoj na internetu, zahtevaju više od četiri miliona evra za oslobođenje i traže od Nemačke da prestane sa pružanjem podrške borbi protiv terorističke milicije Islamska države(IS).

 • Kameron: Neće mi srce pući ako Britanija napusti EU Kameron: Neće mi srce pući ako Britanija napusti EU

  Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da mu srce neće pući ako njegova zemlja napusti Evropsku uniju i dodao da je za ostanak Britanije u reformisanoj EU nakon novog dogovora sa Briselom.

 • Tužioci zatražili doživotni zatvor za Karadžića Tužioci zatražili doživotni zatvor za Karadžića

  Tužioci su danas zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića kome se se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
Android NM