09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Eksplozija kod ambasade Kine u Kirgistanu Eksplozija kod ambasade Kine u Kirgistanu

  U blizini kineske ambasade u Kirgistanu danas je eksplodirao automobil pri čemu je poginuo vozač, a tri osobe su ranjene, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kirgistana, dok vlasti navode da je reč o samoubilačkom bombaškom napadu, javile su agencije.

 • Gutereš zadržao vođstvo, Lajčak najviše napredovao Gutereš zadržao vođstvo, Lajčak najviše napredovao

  Bivši premijer Portugala Antonio Gutereš u izborima za novog generalnog sekretara UN zadržao je vodeću poziciju, ali mu se približio bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji je ostvario najveći skok na nezvaničnoj tabeli.

 • ID ostavila iza sebe 72 masovne grobnice ID ostavila iza sebe 72 masovne grobnice

  Islamska država je ostavila iza sebe 72 masovne grobnice sa hiljadama mrtvih, ali će ih verovatno biti pronađeno još mnogo kako se džhadistička grupa povlači, javlja danas AP, koji je putem ekskluzivnih intervjua, fotografija i istraživanja došao do dokaza o postojanju tih grobnica.

 • HRW: Plemenski borci u Iraku regrutuju decu HRW: Plemenski borci u Iraku regrutuju decu

  Organizacija Hjuman rajts voč (HRW) saopštila je danas da irački plemenski borci regrutuju decu iz kampova za civile koji su raseljeni zbog sukoba u Iraku, uoči dugoočekivane operacije za preuzimanje Mosula koji drže ekstremisti.

 • HRW: Palestinske vlasti zlostavljaju novinare u Gazi HRW: Palestinske vlasti zlostavljaju novinare u Gazi

  Palestinske vlasti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze hapse, zlostavljaju i krivično gone novinare i aktiviste koji izražavaju mirne kritike prema vlastima, a tim oštrim merama Palestina direktno krši obaveze zaštite slobode govora koje je nedavno preuzela, ocenjuje organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

 • Britanac prepoznao sina na snimku ID Britanac prepoznao sina na snimku ID

  ID je objavila snimak na kojem su prikazana petorica dečaka kako ubijaju kurdske vojnike, a jedan Britanac prepoznao je svog sina medu njima.

 • Vaščikovski: Rusija će učiniti sve da oslabi jedinstvo NATO-a Vaščikovski: Rusija će učiniti sve da oslabi jedinstvo NATO-a

  Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski upozorio je tokom posete Budimpešti da će Rusija učiniti sve da oslabi jedinstvo NATO-a i da zato odluke sa julskog samita u Varšavi o razmeštanju NATO snaga na istočnom krilu, u Poljskoj i baltičkim zemljama, moraju da budu tek početak procesa jačanja savezničkih snaga na granicama sa Rusijom.

 • Mogadiš: Eksplozija ispred predsedničke palate Mogadiš: Eksplozija ispred predsedničke palate

  U eksploziji kamiona-bombe u blizini predsedničke palate u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, poginulo je najmanje petoro ljudi, a više od 30 je ranjeno, saopštile su danas vlasti te zemlje.

 • Više hiljada migranata spaseno u blizini obale Libije Više hiljada migranata spaseno u blizini obale Libije

  Oko 6.500 migranata spaseno je u ponedeljak na Sredozemnom moru, u blizini obale Libije, u jednoj od najvećih operacija do sada, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM