09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nepal: Stanovnici Katmandua na ulici, više od 2.500 mrtvih (FOTO) Nepal: Stanovnici Katmandua na ulici, više od 2.500 mrtvih (FOTO)

  Broj žrtava katastrofalnog zemljotresa u Nepalu, koji je pogodio i susedne zemlje, prešao je 2.500, a desetine hiljada Nepalaca spavaju na ulicama, plašeći se naknadnih potresa.

 • Noćni vukovi odali poštu poljskim žrtvama Noćni vukovi odali poštu poljskim žrtvama

  Motociklisti iz najstarijeg ruskog kluba Noćni vukovi položili su danas cveće u Katinskoj šumi i odali poštu više od 14.500 poljskih žrtava streljanih po nalogu vrhuške Kremlja u proleće 1940. godine.

 • Jasenovac: Ne dopustiti da žrtve budu zaboravljene Jasenovac: Ne dopustiti da žrtve budu zaboravljene

  Na komemoraciji povodom 70. godišnjice proboja zatvorenika iz koncentracionog logora Jasenovac danas je istaknuto da se ne sme dopustiti da žrtve ustaškog režima budu zaboravljene.

 • Islamska država u Jemenu: Stigli smo Islamska država u Jemenu: Stigli smo

  Ekstremistička grupa Islamska država (ID), objavila je da je i zvanično stigla u Jemen, postavivši na internet video snimak na kojem preti da će zaklati pripadnike šiitske zajednice Huti.

 • Putin: Rusiji zbog terorizma predviđali raspad Putin: Rusiji zbog terorizma predviđali raspad

  Terorizam na Severnom Kavkazu 1999. godine doveo je Rusiju na ivicu raspada i mnogi svetski lideri bili su uvereni da će Rusija prestati da postoji u tadašnjem obliku, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za danas emitovani film "Predsednik" na TV "Rusija 1", posvećen 15. godišnjici početka njegovog prvog mandata na mestu šefa države.

 • Nepalu preti opasnost i od poplava i klizišta Nepalu preti opasnost i od poplava i klizišta

  Olujne kiše s grmljavinom mogle bi da izazovu klizišta i poplave u Nepalu, koji je u subotu pogodio razorni zemljotres odnevši najmanje 2.500 života, saopštilo je danas Ministarstvo za nauku i tehnologiju Indije, pozivajući se na vremensku prognozu.

 • Ruski hakeri čitali Obamine mejlove Ruski hakeri čitali Obamine mejlove

  Ruski hakeri, koji su prošle godine upali u kompjuterski sistem Bele kuće, čitali su i elektronsku poštu koju je slao i primao predsednik SAD Barak Obama, objavio je list Njujork tajms, pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

 • Operacija makedonske policije blizu granice s Kosovom Operacija makedonske policije blizu granice s Kosovom

  Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je veliku policijsku operaciju u blizini granice s Kosovom, odnosno u selima Gošince, Brest i Malina Mahala, saopštio je danas zamenik ministra unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

 • Tusk: Iluzija je da će EU vojno pomoći Ukrajini Tusk: Iluzija je da će EU vojno pomoći Ukrajini

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nazvao je iluzijom mogućnost vojnog mešanja Evrope u konflikt u Ukrajini, naglašavajući da se i sam protivi takvom razvoju događaja.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
Android NM