09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Snažno nevreme pogodilo Grčku (FOTO) Snažno nevreme pogodilo Grčku (FOTO)

  Grčku je pogodilo snažno nevreme, koje je čupalo drveće i poplavilo kuće i automobile, a izazvano je ostacima uragana Gonzalo, koji je prošle sedmice nastao kod Kariba.

 • Stotine hiljada na protestu u Rimu zbog zakona o radu Stotine hiljada na protestu u Rimu zbog zakona o radu

  Više stotina hiljada ljudi protestovalo je danas u Rimu zbog najavljene promene zakona o radu koja će omogćiti lakše otpuštanje radnika.

 • Sutra izbori u Ukrajini Sutra izbori u Ukrajini

  Veći deo Ukrajine sutra glasa na prevremenim parlamentarnim izborima na kojima će prema anketama najveći broj glasova odneti blok predsednika Petra Porošenka, mada je ulog veći od sastava buduće vlade - sam opstanak te države.

 • Prva žrtva ebole u Maliju Prva žrtva ebole u Maliju

  Vlasti u Maliju su potvrdile smrt prvog pacijenta obolelog od ebole u njihovoj zemlji i rekle da se radi o dvogodišnjoj devojčici, dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je dete putovalo nekoliko stotina kilometara autobusom iz Gvineje kroz Mali sa simptomima bolesti.

 • Umro Džek Brus, basista rok supergrupe Krim (VIDEO) Umro Džek Brus, basista rok supergrupe Krim (VIDEO)

  Džek Brus (Jack Bruce), svojevremeno basista rok supergrupe Krim (Cream) u kojoj je svirao i Erik Klepton (Eric Clapton), umro je u 71. godini, saopštila je danas njegova porodica, a prenose svetski mediji.

 • Musolinijev bunker otvoren za javnost (FOTO) Musolinijev bunker otvoren za javnost (FOTO)

  Vinski podrum u Rimu, koji je za vreme Drugog svetskog rata adaptiran u sklonište vođe fašističke Italije, Benita Musolinija i njegove porodice, otvorio je danas svoja čelična vrata - prvo za gradonačelnika, a uskoro će i za turiste.

 • Lavrov: Rusija neće obučavati iračke vojnike Lavrov: Rusija neće obučavati iračke vojnike

  Rusija nije pristala da obučava vojnike u Iraku kao što je predložio američki državni sekretar Džon Keri, izjavio je danas ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov u intervjuu televiziji Rusija 1.

 • Vojska: PKK ubila trojicu turskih vojnika Vojska: PKK ubila trojicu turskih vojnika

  Pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK) ubili su danas na jugoistoku zemlje trojicu turskih vojnika, saopštile su turske oružane snage, označivši napadače kao članove 'separatističke terorističke organizacije'.

 • Najmanje 26 ljudi, većinom dece, poginulo posle prevrtanja trajekta Najmanje 26 ljudi, većinom dece, poginulo posle prevrtanja trajekta

  Najmanje 26 ljudi, većinom dece, izgubilo je život pošto se trajekt prevrnuo u jezeru u Zambiji, saopštila je danas policija.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
Android NM