09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Škoti obmanuti, odlažu se obećanja Škoti obmanuti, odlažu se obećanja

  Škoti su obmanuti kako bi odbacili nezavisnost na referendumu a tri glavne britanske stranke ušle su u spor oko toga kako da sprovedu obećane političke reforme, izjavio je premijer Škotske u ostavci i lider kampanje za nezavisnost Aleks Salmond.

 • Iznad Sarjeva spomen-krst, burne reakcije iz Federacije BiH Iznad Sarjeva spomen-krst, burne reakcije iz Federacije BiH

  Na Zlatištu iznad Sarajeva danas je osvanuo spomen-krst kao znak sećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, javlja Radiotelevizija Republike Srpske.

 • Poginula dva ukrajinska vojnika, eksplozije oko Donjecka Poginula dva ukrajinska vojnika, eksplozije oko Donjecka

  Ukrajina je danas saopštila da su, dan posle potpisivanja Memoranduma o sprovođenju režima prekida vatre, dva njihova vojnika poginula u sukobima, dok oko Donjecka odjekuje pucnjava.

 • Uskoro referendum o nezavisnosti Katalonije Uskoro referendum o nezavisnosti Katalonije

  Predsednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas izjavio je danas da će 'narednih dana' i zvanično zatražiti referendum o nezavisnosti te španske pokrajine.

 • Erdogan: Nije plaćen otkup za oslobađanje taoca Erdogan: Nije plaćen otkup za oslobađanje taoca

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je grupa od 46 turskih talaca, koje je u Iraku držala Islamska država, oslobođeno zahvaljujući pregovorima, ističući da otkup za njih nije plaćen.

 • Preminula glumica Poli Bergen Preminula glumica Poli Bergen

  Američka glumica i pevačica Poli Bergen, najpoznatija po ulozi u filmu "Rt Straha" iz 1962. godine, a u novije vreme po serijama "Porodica Soprano" i "Očajne domaćice", umrla je u 84. godini.

 • Ešton: Poštovati dogovor iz Minska Ešton: Poštovati dogovor iz Minska

  Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton pozdravila je danas dogovor o primeni prekida vatre koji su u Minsku postigle ukrajinske vlasti i proruske snage i pozvala obe strane da ga poštuju.

 • Egipat: Eksplozija i pad helikoptera Egipat: Eksplozija i pad helikoptera

  Skrivena bomba eksplodirala je danas u strogom centru Kaira, u neposrednoj blizini egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM