09.09.2011 Havana

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća

Kuba odobrila prodaju vakcine za rak pluća
Vakcina nazvana CimaVax-EFG predstavlja rezultat dvadesetpetogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju iz Havane i bolesnicima u poodmaklom stadijumu raka pluća može da predstavlja razliku između između života i smrti.

CimaVax-EGF nije vakcina u preventivnom smislu – drugim rečima, ona neće sprečiti pojavu raka pluća, ali pošto se njen aktivni sastojak zasniva na proteinu koji ima veze sa nekontrolisanim razmnožavanjem ćelija, mehanizam koji ga izaziva napada tako što stvara antitela koja se bore protiv proteina koji izazivaju taj nekontrolisani rast. Agresivni rak pluća u odmakloj fazi pretvara se u hroničnu bolest koja se može kontrolisati.

Hemoterapija i radioterapija još uvek se preporučuju kao primarni načini uništavanja kancerogenog tkiva, ali onima kod kojih se ne vidi nikakvo poboljšanje nova vakcina doslovno može spasti život.

Vakcina je već isprobana na oko 1000 pacijenata na Kubi i deli se u tamošnjim bolnicama besplatno. Za ovu zemlju u kojoj je pušenje deo nacionalne kulture, ali i vodeći uzrok smrtnosti, ovo je veliko postignuće, a ukoliko se ispostavi da je odista tako uspešno kao što kažu kubanski istraživači, njegov značaj je i znatno veći. 

autor: AS izvor: MV/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Istanbul: Drama okončana, napadači ubijeni, tužilac preminuo u bolnici (FOTO, VIDEO) Istanbul: Drama okončana, napadači ubijeni, tužilac preminuo u bolnici (FOTO, VIDEO)

  Drama u zgradi suda u Istanbulu, gde su pripadnici zabranjene radikalne levičarske grupe zarobili tužioca Mehmeta Selima Kiraza, okončana je večeras posle šest sati neizvesnosti akcijom specijalaca - dva napadača su ubijena, tužilac je spasen, ali je potom preminuo u bolnici.

 • Pronađen snimak poslednjih trenutaka u avionu "Džermanvingsa" Pronađen snimak poslednjih trenutaka u avionu "Džermanvingsa"

  U francuskim Alpima, na mestu na koje se srušio avion "Džermanvingsa" na letu 9525, pronađen je video snimak na kojem su zabeleženi poslednji trenuci pre tragedije.

 • Holandski pilot pre dva meseca predvideo nesreću u Alpima Holandski pilot pre dva meseca predvideo nesreću u Alpima

  Dva meseca pre nego što je kopilot aviona "Džermanvingsa" namerno u francuskim Alpima oborio avion, pri čemu je poginulo 150 ljudi, holandski pilot Jan Koheret je predvideo šta može da se dogodi u nekom avionu zbog bezbednosnog sistema zatvaranja vrata kokpita, a scenario je identičan prošlonedeljnom.

 • Prinudno sletanje u Rimu: Putnik napao stjuardesu zbog sendviča Prinudno sletanje u Rimu: Putnik napao stjuardesu zbog sendviča

  Avion britanske niskotarifne kompanije "Izi džet" (EasyJet), koji je leteo iz Ženeve za Prištinu, bio je prinuđen da sleti na rimski aerodrom nakon incidenta u kojem je jedan od putnika fizički napao stjuardesu zato što je, navodno, "predugo čekao sendvič", prenosi "Jutarnji list" .

 • Lufthanza znala za Lubicovu depresiju Lufthanza znala za Lubicovu depresiju

  Nemački avioprevoznik "Lufthansa" saopštio je da je kopilot putničkog aviona koji se srušio prošle sedmice u francuskim Alpima, obavestio školu letenja 2009. godine da je imao "tešku depresivnu epizodu".

 • Putin odobrio produženje popusta na gas Ukrajini Putin odobrio produženje popusta na gas Ukrajini

  Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je predlog da se Ukrajini produži popust na gas i u drugom tromesečju pa će cena gasa od 250 dolara za hiljadu kubnih metara važiti do 1. jula.

 • Branimir Glavaš na slobodi Branimir Glavaš na slobodi

  Branimir Glavaš, optužen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, pušten je danas na slobodu nakon što mu je vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo istražni zatvor, uvaživši predlog odbrane.

 • Najmanje 62 deteta ubijena u Jemenu za nedelju dana Najmanje 62 deteta ubijena u Jemenu za nedelju dana

  Najmanje 62 deteta su ubijena, a 30 je povređeno tokom poslednje sedmice u Jemenu, gde su se vodile žestoke borbe, saopštio je danas Unicef.

 • Filadelfija: Okončana talačka kriza Filadelfija: Okončana talačka kriza

  Naoružana osoba, koja je danas u vatrogasnoj stanici u predgrađu Filadelfije, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, držala četiri vatrogaca kao taoce je uhapšena, saopštili su zvaničnici.

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM