19.11.2018 Beč

Kurc: Austrija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU

Kurc: Austrija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU Foto: Beta/Vlada Srbije
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas u Beču da Austrija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU i ocenio da stabilnost Evrope u znatnoj meri zavisi od stabilnosti tog regiona.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle radnog doručka s premijerima pet zapadnobalkanskih zemalja, Kurc je rekao da je Austrija snažan partner zemljama Zapadnog Balkana, s kojima ima snažne istorijske, ekonomske, političke, kulturne i ljudske veze.

"Mislimo da će EU biti kompletna tek kad Zapadni Balkan bude u njoj, zato podržavamo te zemlje na putu ka EU i imamo poseban fokus na taj region tokom našeg predsedavanja Evropskoj uniji", naveo je Kurc.

Kurc je kazao da su učesnici radnog doručka imali priliku da se fokusiraju na tri važna pitanja - na put regiona ka EU, neophodnu regionalnu saradnju i na rešavanje bilateralnih konflikata.

Zahvalio je svim premijerima na dobroj saradnji između Austrije i njihovih zemalja, ali i evropskim komesarima, naročito evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu na onome što radi u regionu.

Na radnom doručku su bili premijeri Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore, Ana Brnabić, Ramuš Haradinaj, Edi Rama i Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, Johanes Han i komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side