15.03.2018 | 13:10h ► 14:47h Moskva

Lavrov: Rusija će proterati britanske diplomate zbog proterivanja svojih

Lavrov: Rusija će proterati britanske diplomate zbog proterivanja svojih Foto: Beta, AP
Proterivanjem britanskih diplomata Rusija će svakako odgovoriti na odluku Londona da protera 23 ruska zvaničnika povodom trovanja jednog bivšeg špijuna, rekao je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao de će to biti "uskoro", prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti, i dodao da će Moskva o tome zvanično obavestiti London.

Lavrov je ocenio da je cilj britanske tvrdnje o povezanosti Moskve s trovanjem, da pažnju javnosti skrene s britanskog izlaska iz Evropske unije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas rekao da će odluku o tome kako če odgovoriti Londonu, doneti predsednik Vladimir Putin i da "nema sumnje da će izabrati opciju koja najbolje odražava ruske interese".

Britanska premijerka Tereza Mej je juče najavila niz mera protiv Rusije, uključujući proterivanje 23 Rusa identifikovana kao "neprijavljeni obaveštajni zvaničnici", i zamrzavanje bilateralnih kontakata, ocenivši da je Moskva "kriva" za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, njegove ćerke i jednog britanskog policajca.

Britanski ministar Boris Džonson rekao je danas da je Rusija protiv njih upotrebila nervni agens vojnog kvaliteta da "pošalje jasnu poruku" da oni koji se suprotstave ruskoj državi zaslužuju da se "uguše sa svojih 30 komada srebra".

Džonson je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da postoji poruka u "samozadovoljnom sarkastičnom odgovoru" Moskve na zahtev Velike Britanije da objasni kako je nervni otrov "novičok", razvijen u sovjetskom programu, upotrebljen protiv Skripalja u engleskom gradu Solsberiju. Džonson je rekao da ruska vlada želi istovremeno da to demantuje, i da "glorifikuje".

"Oni su izabrali taj nervni agens da pokažu da se radi o Rusiji koja će se osvetiti onima u svojim službama koji možda pomišljaju da odbegnu ili... koji veruju u neke druge vrednosti", rekao je Džonson.

 

Lavrov: Rusija nije pokušala da izvrši državni udar u Crnoj Gori

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe da je Rusija pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori.

"Pokušali su da nas optuže da smo u Crnoj Gori pokušali da organizujemo državni prevrat i da je ne pustimo da uđe u NATO. To nije tačno, mi se time nismo bavili", rekao je Lavrov istupajući na forumu "Rusija-zemlja mogućnosti".

On je kazao da se sadašnje crnogorsko rukovodstvo "pod rukovodstvom Brisela bavilo izbegavanjem demokratskih procedura".

"Kategorički su odbijali da sprovedu referendum o ulasku ili neulasku u NATO, mada su istraživanja pokazivala da daleko od toga da su mišljenja stanovnika jednoznačna", rekao je šef ruske diplomatije.

On je naveo da u svetu postoji mnogo primera kada se ne poštuje mišljenje naroda.

"Rezultati izbora u Italiji, u Austriji, takođe zabrinjavaju EU i ja ne isključujem da će opet nešto smisliti da demokratija ide putem koji oni prokopaju za sebe", dodao je Lavrov.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side