13.03.2018 | 12:20h ► 15:00h Moskva

Lavrov: Rusija nije kriva za trovanje bivšeg ruskog agenta u Britaniji

Lavrov: Rusija nije kriva za trovanje bivšeg ruskog agenta u Britaniji Foto: Beta/AP/Alexander Zemlianichenko
Rusija nije kriva za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji i spremna je da sarađuje sa britanskim vlastima u istrazi o tom trovanju, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da je pozvalo na razgovor britanskog ambasadora u Moskvi Lorija Bristoua kao odgovor na optužbe britanske premijerke Tereze Mej prema kojoj postoji velika verovatnoća da Rusija stoji iza tog trovanja.

"Rusija nije kriva i spremna je da sarađuje" u istrazi "ukoliko Velika Britanija ispuni svoje međunarodne obaveze", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi dan posle optužbi britanske premijerke upućenih Rusiji tim povodom.

Lavrov je rekao da Rusija traži pristup uzorcima nervnog gasa kojim su otrovani bivši dvostruki agent Skripalj i njegova ćerka Julija, pre nego što može da pruži objašnjenja koja traži London.

"Tražili smo u zvaničnoj noti da nam se dozvoli pristup toj supstanci i tražili pristup svim podacima u istrazi obzirom da je jedna od žrtava državljanka Rusije Julija Skripalj", rekao je Lavrov i dodao da je London odbio te zahteve.

On je optužio britanske vlasti da krše Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja prema kojoj osumnjičenoj zemlji treba pružiti pristup inkriminisanim supstancama i treba omogućiti transparentnu istragu.

Tereza Mej izjavila je juče da je bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji "velika verovatnoća" da je Rusija odgovorna za trovanje.

Mej je u britanskom parlamentu rekla da je ambasador Rusije pozvan da objasni kako je došlo do toga da je ruski nervni agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije. Ambasadoru je rečeno da Rusija do večeras treba da pruži objašnjenje kako je taj agens stigao na britansko tle.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao "novičok".

Lavrov je izjavio danas da Britanija "pre nego što postavlja ultimatume" treba da poštuje svoje obaveze po pitanju međunarodnog prava, u ovom slučaju poštovanja Konvencije o hemijskom oružju.

Skripalj i njegova ćerka Julija su u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom prošle nedelje u engleskom gradu Solsberiju.

 

Britanski Savet za nacionalnu bezbednost sutra odgovara Rusiji

Britanska premijerka Tereha Mej za sutra je sazvala Savet za nacionalnu bezbednost da razmotri odgovor Moskve na ultimatum koji joj je dat da objasni trovanje bivšeg ruskog špijuna na teritoriji Velike Britanije, rekao je danas portparol premijerke.

"Stura ujutro će se održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost da se razgovara o narednim fazama.., da se razgovara o odgovoru Rusije kakav god on bio", dodao je portparol.

Mej je juče izjavila da su bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija bili izloženi vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija, i da postoji "velika verovatnoća" da je Rusija odgovorna za trovanje.

Mej je u Parlamentu rekla da je ambasador Rusije pozvan da objasni kako je došlo do toga da je ruski nervni agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije. Ambasadoru je rečeno da Rusija do danas u ponoć treba da ; pruži objašnjenje kako je taj agens stigao na britansko tle.

Tereza Mej će posle sastanka saveta sutra preneti poslanicima kakve su odluke donete, dodao je portparol.

London je dobio podršku više svojih saveznika, među kojima Vašingtona i Pariza koji je osudio "potpuno neprihvatljiv napad". Evropska unija izrazila je svoju "nepokolebljivu" podršku Britaniji.

Britanski minsitar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je "ohrabren" tim izrazima podrške i istakao ozbiljnost tog incidenta navodeći da se radi o "prvoj upotrebi nekog nervnog agensa na evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je rekao da Rusija nije kriva za to trovanje i da je spremna da sarađuje s Britanijom pod uslovom da joj se dozvoli pristup hemijskoj supstanci koja je izazvala trovanje.

Skripalj i njegova ćerka Julija su prošle nedelje nađeni u nesvesnom stanju na klupi u gradiću Sloslberiju, na jugoistoku Engleske, a i dalje su u intenzivnoj nezi u kritičnom stanju. Policajac koji ih je našao i koji je takođe otrovan, svestan je, ali je njegovo stanje u teško.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side