24.09.2018 Njujork

Le Drian: Tramp kao usamljeni jahač

Le Drian: Tramp kao usamljeni jahač Foto: prtscr ytb
Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drian ocenio je večeras u Njujorku da je politika predsednika SAD Donalda Trampa "mešavina unilateralizma i izolacionizma", dodajući da Trampu ne treba podilaziti niti ga isključivati iz svetskih dešavanja.

Le Drian je rekao da će ovogodišnje zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku biti test da li ljudi poput Trampa "žele da rade zajedno ili igraju usamljenog jahača, da li tragaju za rešenjima ili se drže parola".

Po njegovim rečima, uprkos Trampovom geslu "Najpre Amerika", Francuska i dalje želi da američki predsednik 11. novembra prisustvuje obeležavanju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. To bi, aludirao je Le Drian, možda podsetilo Trampa na važnost međunarodne saradnje.

Tramp bi danas trebalo da se sastane s francuskim kolegom Emanuelom Makronom koji je stiže u Njujork kako bi učestvovao u Generalnoj debati na početku godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

 

 

Francuski ministar upozorava na rizik od trajnog rata na Bliskom istoku bez sporazuma u Siriji

Le Drian je upozorio da postoji opasnost od nekog oblika trajnog rata na Bliskom istoku, ukoliko se ne postigne mirovni sporazum u Siriji.

"Predsednik Sirije Bašar el Asad i oni koji ga podržavaju odgovorni su za pronalazak političkog rešenja jer će u protivnom u toj zoni biti neki oblik neprekidnog sukoba", rekao je Le Drian novinarima u Njujorku gde počinje godišnje zasedanje Generalne skupštine UN.

"Možemo skoro da kažemo da je Bašar el Asad dobio rat, to možemo videti, ali ne možemo reći da je osvojio mir, daleko od toga. Kad se dobije rat bez mira, to znači da nije ni rat dobijen čak i ako postoji napredak na terenu", rekao je francuski ministar.

Po njegovim rečima, dokaz je nedavno obaranje ruskog aviona kojeg su greškom gadjale sirijske snage posle izraelskog napada u Siriji.

"U Siriji se nalaze pet vojski i nedavni incidenti pokazuju da je opasnost od regionalnog rata zaista realna", dodao je Le Drian.

Rusko-turski dogovor o formiranju demilitarizovane zone u provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, predstavlja "priliku" da se izbegne "ogromna" humanitarna katastrofa, ali je to još nesigurno dok se ne formira ta zona, ocenio je francuski ministar inostranih poslova.

"Taj dogovor otvara prostor za diplomatiju ali se njime ne okončava rat ni u Idlibu ni u Siriji. Iran i Asad nisu deo tog dogovora i nemamo garancije da će oni igrati tu (rusko-tursku) igru", ocenio je Le Drian.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su se na nedavnom sastanku da do 15. oktobra bude formirana demilitarizovana zona u Idlibu pod rusko-turskom kontrolom. Iz te zone, prema dogovoru, moraju da odu svi džihadisti i svo teško naoružanje.

Le Drian je rekao da će biti teško razlikovati one koji su deo terorističkih grupa i one koji nisu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side