02.07.2019 | 13:34h ► 14:12h Brisel

Lideri EU na kratko odložili zasedanje, u igri i nova imena za čelnike Unije

Lideri EU na kratko odložili zasedanje, u igri i nova imena za čelnike Unije Foto: Beta/AP/Olivier Matthys
Lideri Evropske unije još u kuloarima pregovaraju o ličnostima za čelnike institucija Unije, a nagoveštena "nova imena" uključuju i predloge da nemačka ministarka odbrane Ursula fon den Lejen postane predsednica Evropske komisije (EK), a da potpredsednik EK Maroš Šefčovič zameni Federiku Mogerini na položaju šefa Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Očekuje se da zasedanje vođa EU počne ranije popodne i zasad je u igri za čelnika EK i dalje holandski socijalista Frans Timermans, koji je dosad imao podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, čiji su se partijski partneri na desnom krilu u EU tome oštro usprotivili.

Kao mogući novi šef "evropske diplomatije", EEAS, spominjan je i belgijski premijer Šarl Mišel, za koga je rečeno i da bi mogao preuzeti predsedništvo Evropskog saveta, koji čine šefovi država ili vlada EU, mada je za to mesto "viđena" bila i šefica Svetske banke Kristalina Georgijeva.

Takođe je nezvanično rečeno i da bi komesarka EK za digitalnu ekonomiju, Bugarka Marija Gabrijel, mogla doći na čelo EEAS.

Prema diplomatama na zasedanju, "novi paket kandidata" s nemačkom ministarkom odbrane fon der Lejen su pre svega iznele članice Višegradske četvorke i neke baltičke zemlje, koje se veoma protive dolasku Timermansa na čelo EK.

Grupacija stranaka desno od centra, EPP, koja je postigla loš rezultat ali ipak dobila najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament, tražila je da njen kandidat, nemački socijalhrišćanin Manfred Veber, bude predsednik EK.

To su mnogi ključni političari na vlasti u EU osporili ocenivši da Veber nema nikakvo iskustvo u vođenju vladinih ili državnih poslova, a nezvanično je naglašavano da je on "bleda ličnost" za tako zahtevno mesto čelnika izvršne vlasti EU.

Neki premijeri su dolazeći na zasedanje rekli da je holandski socijalista Frans Timermans i dalje viđen kandidat za predsednika EK i dok francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu ništa saopštili, predsednici vlada Litvanije i Hrvatske su naglasili da "ima i drugih imena i zamisli".

Španski socijalistički premijer Pedro Sančes je izjavio da grupacija socijaldemokratskih stranaka u EU zastupa rešenje da Timermans bude predsednik Evropske komisije, a da Manfred Veber, iz redova demohrišćana i partija desno od centra, dobije položaj predsednika Evropskog parlamenta.

Sančes je odbacio suprotstavljanje češkog i poljskog premijera Andreja Babiša i Mateuša Moravjeckog dolasku Timermansa na čelo EK, naglasivši da je to "potpuno neprihvatljivo jer se Timermans ozbiljno zalagao za poštovanje vrednosti i pravila EU", koje su, kako je ustanovila EK, kršile zemlje na istoku Unije.

Letonski premijer Krisjanis Karins je naglasio da dosadašnji kandidati za čelnike institucija EU očigleno nisu dobili podršku i da je zato "nužno drugačije rešenje", koje će "ujediniti narode u EU, a ne razjediniti".

Holandski premijer Mark Rute je rekao da je tokom prošle noći i jutros bilo "mnogo telefonskih razgovora, sms, votsap i drugih poruka", ali da je za nagodbu potrebno još vremena.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija je stranka HDZ u grupaciji demohrišćanskih i stranaka desno od centra EPP, zajedno s još nekim čelnicima stranaka u toj grupaciji se suprotstavio predlogu nemačke kancelarke Angele Merkel da Timermans postane čelnik EK, a kandidat EPP Manfred Veber dođe na čelo Evropskog parlamenta.

Luksemburški premijer Gzavije Betel je dolazeći na zasedanje istakao da se nada dogovoru, jer "evropski građani očekuju da EU deluje i zato je od toga ko će biti čelnici mnogo važnije šta će oni učiniti u idućih pet godina".

Francuski predsednik Makron je juče osudio neuspeh vođa EU da se nagode oko novih čelnika Unije i naglasio da to "ostavlja neozbiljnu sliku o Evropi i čini je neubedljivom na svetskoj pozornici".

Makron je ljutito osudio "duge sastanke koji ničem ne vode, sate razglabanja" i rekao da je EU "klub 28-orice koji se sastaje a da nikad ni o čemu ne donosi odluke".

Francuski predsednik je zamerio i da ovakva zasedanja vođa EU nisu dobro pripremljena i podvukao da "sve dok ne promenimo način rukovođenja, nećemo biti uverljivi na međunarodnom planu i biće nemoguće da EU proširimo novim članicama".

"Ja ću odbiti svaki vid proširivanja pre temeljitog preuređenja delovanja naših institucija", zaključio je Makron i predočio da EU ne može biti "klub koji se sastaje da nikad ništa ne odluči u situaciji kad je svet sve nasilniji na geopolitičkom, klimatskom planu, dok nastaju neliberalne demokratije".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side