17.09.2015 | 12:48h ► 13:06h Bratislava

Mađarska policija pretukla i uhapsila i slovačku novinarku

Mađarska policija pretukla i uhapsila i slovačku novinarku Ilustracija / Foto: Beta, AP
Mađarska policija je u sredu intervenišući protiv izbeglica na granici sa Srbijom pretukla i uhapsila i slovačku reporterku Denjikan Timeu Bek i optužila je, kao i reportera poljske javne televizije TVP, da je ilegalno prešla mađarsku granicu.

"Sve se odigralo kada smo zajedno sa grupom ostalih novinara posmatrali kako masa izbeglica pokušava da se probije na mađarsku stranu preko plota. Pomagala sam jednoj porodici da se digne sa zemlje kada su me napali policajci, počeli da udaraju pendrecima, vezali mi ruke i bacili me na zemlju", opisala je za Denjikan Bekova kako je uhapšena.

Prema rečima slovačke novinarke mađarski policajci su počeli vulgarno da je psuju i optužili su je da je ilegalno prešla u Mađarsku, iako su je oni vezanu odvukli na mađarsku stranu.

Nakon hapšenja usred nocí policija je prevezla u Segedin, gde je tokom saslušanja u pritvoru srela i uhapšenog poljskog i australijskog kolegu.

"Poljak je strašno krvario iz rane na glavi. Kada su ga konačno odveli u bolnicu da mu pruže pomoć morao je još previjanje da plati", kazala je Timea Bek.

Zbog hapšenja poljskog novinara već je kod mađarskih vlasti intervenisao šef poljske diplomatije Gžegož Shetina, dok je portparol slovačkog Ministarstva spoljnih poslova danas slovačkim medijima kazao da informacije o prebijanju i hapšenju slovačke novinarke tek proveravaju.

 

Mađarska policija pretukla i švedsku fotoreporterku

Mađarska policija pretukla je fotoreporterku švedskog lista Ekspresen, Meri Peterson Elafi, dok je sa srpsko-mađarske granice izveštavala o izbegličkoj krizi, saopštio je danas glavni urednik tog lista Tomas Matson.

Matson je naveo da je policija Elafi (27) napala palicama i suzavcem.

On je mađarskoj ambasadorki u Švedskoj Lili Makaj poručio da je neprihvatljivo to što se juče desilo švedskoj fotoreporterki, preneo je AP.

Novinari koji izveštavaju iz ratnih područja često su izloženi opasnim situacijama, rekao je Matson, dodajući da "mora da se ukaže na to kada policija pretuče fotoreportera".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side