14.09.2015 | 13:24h ► 17:49h Budimpešta

Mađarska zatvorila pružni prolaz sa Srbijom (FOTO)

Mađarska zatvorila pružni prolaz sa Srbijom (FOTO) Foto: Beta, AP
Mađarska policija zatvorila je danas pružni prolaz na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice najčešće koristile za prelazak u tu zemlju, javio je reporter agencije AFP.

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.

Na pružni prolaz je postavljena bodljikava žica.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.

Vojnici i hameri na granici

Dan uoči najavljene primene pooštrenih mera na mađarskoj- granici, kod mesta Reskea raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javlja mađarska državna televizija M1.

Njihov reporter s lica mesta nije mogao da kaže precizno razlog njihovog dolaska.

Pretpostavlja da je to povezano ili sa gradnjom kapije na pruzi Subotica – Segedin, za koju je ranije najavljeno da će danas biti postavljena, ili je njihovo prisustvo preventivno, jer se očekuje da će poslednjeg dana pred stupanje na snagu strožeg zakona o državnoj granici, iz Srbije pristići više hiljada izbeglica.

Strože zakonske mere podrazumevaju da ilegalni prelazak granice više neće biti prekršaj već će se kažnjavati zatvorom u trajanju od tri godine.

M1 izveštava da i danas nepresetano stižu nove grupe izbeglica u Mađarsku kod ovog mesta iz pravca Srbije.

 

UNHCR: Mađarska izbeglice šalje na granicu sa Austrijom

Mađarska je prestala da registruje hiljade migranata i izbeglica koji prelaze granicu sa Srbijom i transportuje ih pravo na granicu sa Austrijom, saopštio je danas Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

"Prema našim informacijama, migranti se direktno, bez zaustavljanja, specijalnim vozovima prevoze sa železničke stanice u mestu Reske do austrijske granice", rekao je regionalni predstavnik UNHCR-a za Centralnu Evropu Erno Simon, a prenosi AFP.

Putovanje vozom od mesta Reske do granice sa Austrijom traje približno četiri sata, precizirao je on, dodavši da su juče tri takva voza prevezla najmanje 2.000 ljudi.

"Tokom noći su naše kolege videle kako policajci bude ljude u pograničnom sabirnom centru", kazao je Simon.

Mađarska vlada za sada nije iznela nikakav komentar o razvoju situacije, dok je austrijska vlada danas odgovorila tako što je predstavila planove o raspoređivanju oko 2.200 vojnika na granici, pre svega radi pružanja humanitarne podrške, ali i da bi poostrila pogranične provere.

Danas je oko podneva u Nikelsdorfu, glavnom pograničnom punktu na granici između Mađarske i Austrije, bilo više od 7.000 migranata, saopštila je policija, dok ih je još oko 5.000 provelo noć u Beču.

Mađarska policija je juče zabeležila rekordnih 5.809 migranata i izbeglica koji su ušli u tu zemlju, čime je oboren rekord od 4.330 ulazaka prethodnog dana.

Broj izbeglica i migranata koji ulaze u Mađarsku je naglo porastao uoči sutrašnjeg stupanja na snagu strogih novih mađarskih zakona, prema kojima ljudi koji ilegalno uđu u ovu zemlju članicu EU mogu da budu osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, zaključuje francuska agencija.

autor: SA / VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side