22.07.2019 Pariz

Makron - napadnuta zgrada UNHCR, Libija da promeni stav prema migrantima

Makron - napadnuta zgrada UNHCR, Libija da promeni stav prema migrantima Foto: Beta, AP
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas libijske vlasti da prestanu da zadržavaju migrante u pritvorskim kampovima i dodao da je zgrada Agencije za izbeglice UN napadnuta ranije danas.

Makron nije dao detalje o napadu na zgradu Agencije i precizirao da će Francuska obezbediti sugurnost za ranjive izbeglice koje su napustile svoje domove i završile u "zatvoru" u Libiji. Francuski predsednik se danas sastao sa visokim komesarom za izbeglice (UNHCR) Filipom Grandijem i generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Manuel de Karvaljo Fereira Vitorinom tokom sastanka evropskih ministara u Parizu na kome je postignut dogovor o mehanizmu solidarnosti za izbeglice.

Dogovor o mehanizmu solidarnosti postignut je danas na radnom sastanku na temu "Migracija na Mediteranu", pod pokroviteljstvom francuskih ministara unutrašnjih i spoljnih poslova, Kristofa Kastanera i Žan-Iv Le Driana.

Ukupno 14 evropskih zemalja složilo se, uključujući osam "aktivno" u sprovođenju "mehanizma solidarnosti" za raspodelu spasenih migranata na Mediteranu, izjavio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron.

Hiljade migranata svake godine pokušavaju da u čamcima krijumčara odu za Evropu iz Libije, severnoafričke zemljee zahvaćene građnaskim ratom, koja migranter smešta u logore sa lošim zatvorskim uslovima.

IOM je saopštio da je tokom tih pokušaja od početka godine do 19. juna u Italiju stiglo 2.252 a na Maltu 1.151 migranata kao i da je najmanje 343 njih poginulo, što su cifre daleko niže nego one za iste periode prethodnih godina.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side