20.01.2018 London

Makron: Britanija ne može imati puni pristup EU posle Bregzita

Makron: Britanija ne može imati puni pristup EU posle Bregzita Foto:printscr
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će Velika Britanija verovatno ispregovarati jedinstveni odnos s EU pre nego što sledeće godine napusti Uniju ali i da svaki dogovor mora biti u skaldu s propisima EU.

Makron je u emisiji Endrua Mara na Bi-Bi-Siju naveo da Velika Britanija ne može zadržati puni pristup jedinstvenom tržištu EU ako ne prihvati osnivačke principe Unije, uključujući slobodu kretanja ljudi i nadležnost evropskih sudova.

"Taj poseban način mora biti usklađen s očuvanjem jedinstvenog tržišta i naših zajedničkih interesa. I morate razumeti da ne možete, po definiciji, imati puni pristup jedinstvenom tržištu ako ne prihvatate pravila", rekao je francuski lider.

To, prema Makronovim rečima, znači da London mora nastaviti da daje doprinose budžetu EU i prihvati četiri slobode koje Unija garantuje - slobodu kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga, da bi zadržala puni pristup jedinstvenom tržištu.

To podriva pozicije nekih pristalica Bregzita koji žele punu kontrolu nad granicama Velike Britanije i odbacivanje uloge evropskih sudova ali i pristup jedinstvenom tržištu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side