16.02.2020 Beograd/Minhen

Makron: Kineske i ruske investicije u Srbiji vidljivije od evropskih

Makron: Kineske i ruske investicije u Srbiji vidljivije od evropskih Foto: Beta, AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Minhenu da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije nužno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu.

Kao primer, Makron je u debati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji naveo da Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali da investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, prenosi RTS.

"Uzmite za primer Srbiju. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić sjajno radi svoj posao, imam mnogo poštovanja za njega jer je pokazao vođstvo u svojoj zemlji, ali investicije koje vidite tamo nisu evropske, već ruske i kineske. Lepo je otvarati pregovaračka poglavlja, ali to ne menja život ljudi", rekao je Makron.

Dodao je da će za dve godine "ljudi reći kako je vreme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom".

Makron je kazao da podržava strateški cilj čvrstog povezivanja Zapadnog Balkana sa Evropom, ali je postavio pitanje da li je otvaranje pregovora o članstvu dobar način za ostvarenje tog cilja.

Naveo je da EU mora mnogo više nego do sada da investira u oblasti kulture, obrazovanja i infrastrukture, ako želi da "usidri" Balkan u Evropu i dodao da Francuska već menja politiku u tom pravcu.

"Umesto većeg investiranja imamo licemerno otvaranje poglavlja, jer svi oni koji traže otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u isto vreme tvrde da ove zemlje nemaju nikakve šanse da se pridruže u sledećih 10 ili 15 godina. To nije razumna politika, već kolektivna hipokrizija", ocenio je Makron.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side