18.10.2018 Brisel

Makron: Nije tačna vest o vizama za Britance ako nema dogovora o Bregzitu

Makron: Nije tačna vest o vizama za Britance ako nema dogovora o Bregzitu
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras posle samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu da Francuska nema nameru da uvodi vize britanskim turistima ukoliko London i Brisel ne postignu sporazum o budućim odnosima posle Bregzita.

"Želim da umirim sve i da mislimo na dan posle (Bregzita). Ne želim stvaranje panike", rekao je Makron demantujući navode u britanskim medijima o mogućim vizama.

Makron je rekao da se preduzimaju mere u slučaju da nema sporazuma, kako bi se "život normalno nastavio" bez uticaja na letove, brodove, vazdušni saobračaj i kretanje građana ali će to biti s novim pravilima.

"Nije dobro reći da će biti katastrofa ako nema dogovora. Želim dogovor, ali nisam ni za loš dogovor. U slučaju da nema dogovora, naša je odgovornost da to što manje utiče na stanovništvo", dodao je Makron.

Francuska vlada planira da usvoji zakon o tom pitanju kako bi izbegla primenu viza za britanske turiste koji žele u Francusku.

U Briselu je danas završen dvodnevni samit EU posvećen Bregzitu na kojem je pored zastoja u pregovorima izražena nada u postizanju sporazuma.

Do zastoja u pregovorima došlo je zbog neslaganja oko granice sa Irskom posle Bregzita, koji zvanično stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side