19.09.2017 | 19:43h ► 21:58h Njujork

Makron zatražio od UN kontakt grupu za Siriju

Makron zatražio od UN kontakt grupu za Siriju Foto: Beta/AP
Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je danas stvaranje kontakt grupe za Siriju da bi se ubrzalo političko rešenje tamošnjeg rata.

U svom prvom govoru u Generalnoj skupštini UN, Makron, izabran u maju, rekao je da pregovori u Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske "nisu dovoljni".

Kontakt grupa koju Francuska želi bi uključivala pet stalnih članica Saveta bezbednosti i "zainteresovane strane" u sukobu, precizirao je Makron.

Francuski predsednik je izjavio da je osporavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, što čine SAD, "velika greška".

"Naša aktivnost u neširenju nuklearnog oružja nam je donela čvrst sporazum, snažan, koji nam omogućava da proveravamo da Iran ne radi na nuklearnom oružju. Danas osuđivati sporazum bez drugog predloga je velika greška, ne poštovati ga bi bilo neodgovorno jer je u pitanju veoma koristan sporazum", rekao je Makron.

On je osudio i "etničko čišćenje" muslimanske manjinje Rohindža u Mjanmaru, odakle je 400.000 ljudi pobeglo u susedni Bangladeš.

"Vojne operacije moraju da prestanu, mora se osigurati humanitarni pristup kao i uspostaviti pravo u situaciji, kao što znamo, etničkog čišćenja", rekao je Makron.

U vezi Pariskog sporazuma o klimi, francuski lider je rekao da se o njemu "neće ponovo pregovarati" ali i naveo da "vrata ostaju otvorena" ukoliko SAD odluče da se vrate.

"O tom sporazumu se neće ponovo pregovarati, on nas obavezuje (...) nećemo se povlačiti", rekao je Makron i dodao da "duboko poštuje odluku SAD" i da "vrata uvek ostaju otvorena" ali da će ostale potpisnice nastaviti da implementiraju sporazum.

 

Makron želi izaslanika UN za zaštitu novinara

Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas pozvao Ujedinjene nacije da postave svog specijalnog izaslanika za zaštitu novinara u svetu.

"Pozivam na postavljanje Specijalnog izaslanika UN za zaštitu novinara u svetu jer ništa, pa ni sve opasniji svet, ne može opravdati ograničavanje te slobode", izjavio je Makron u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN.

Makron je nedavno intervenisao kod Vlade Turske da bi izdejstvovao oslobađanje francuskog novinara Lupa Biroa, koji je prošle nedelje pušten posle više od 50 dana u pritvoru. U svom aprilskom izveštaju, navodi agencija AFP, organizacija Reporteri bez granica je ocenila da "sloboda medija nikada nije bila ugrožena kao danas".

Prema toj organizaciji, sloboda medija je u "teškoj" ili "veoma ozbiljnoj" situaciji u 72 od 180 ocenjenih zemalja, a tu spadaju Kina, Rusija, Indija, skoro sve zemlje Bliskog istoka, centralne Azije i Centralne Amerike kao i dve trećine afričkih država.

Takođe, Reporteri bez granica navode da postoji rizik i u važnim demokratskim zemljama, imajući u vidu napade predsednika SAD Donalda Trampa na medije i širenje lažnih vesti.

Egipat, Bahrein, Turkmenistan i Sirija su izdvojeni kao zemlje gde novinari najviše stradaju, a da su posebno ugroženi u Uzbekistanu, Azerbejdžanu, Vijetnamu, Laosu, Kubi, Sudanu i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Srbija se na listi Reportera bez granica nalazi na 66. mestu, što je pad od sedam mesta u odnosu na prethodni izveštaj.

Prema Reporterima bez granica, medijske slobode u Srbiji su u opadanju od 2014, mediji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a opozicioni mediji su pod javnim napadom. U delu tog izveštaja o Srbiji piše i da su doneta tri zakona o slobodi medija u skladu sa evropskim standardima, ali da se ne primenjuju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side