17.03.2018 Madrid

Masovni protesti penzionera u Španiji

Masovni protesti penzionera u Španiji Foto: Beta/AP/Francisco Seco
Desetine hiljada penzionera protestovalo je danas širom Španije zahtevajući povećanje izdvajanja za penzije.

Sindikati i penzionerska udruženja pozvali su na proteste u preko sto španskih gradova zahtevajući da penzije rastu u skladu sa inflacijom. Mnogi penzioneri navode da je vladino povećanje penzija od 0,25 odsto u prošloj godini nedovoljno.

Demonstranti su izašli na ulice Madrida uprkos kiši i hladnom vremenu, a neki od njih su nosili baner na kojem je pisalo "zaštita penzija je ustav". Penzioneri su protestovali i na ulicama Barselone i drugih većih gradova.

"Troškovi života rastu, a penzije su povećane samo za 0,25 odsto. Tako da penzije nisu dovoljne", rekla je 70-godišnja penzionerka Antonija Maroki. Ona je dodala da je ranije za struju izdvajala oko 150 evra, a da je sada taj trošak skočio na 200 evra.

Penzionom sistemu u Španiji preti urušavanje zbog rastućeg broja penzionera i malog broja radnika koji doprinose u penzioni fond, upozoravaju stručnjaci.

Vlada je saopštila da je u 2017. godini za penzije isplaćeno 139 milijardi evra, odnosno 29 odsto ukupne javne potrošnje.

Ovo je drugi protest penzionera u Španiji u proteklih nekoliko nedelja, sto povećava pritisak na centralnu vladu u Madridu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side