16.08.2018 Vašington

Mediji Trampu: Nismo neprijatelji naroda i ne širimo lažne vesti

Mediji Trampu: Nismo neprijatelji naroda i ne širimo lažne vesti Foto: Beta / AP
Američki mediji su u svojim današnjim uvodnicima osudili i odbacili tvrdnje predsednika Donalda Trampa o novinarima kao neprijateljima koji šire lažne vesti.

List Boston gloub pozvao je novine širom SAD da danas u uvodnicima stanu u zaštitu medija. Urednica Boston glouba Mardžori Pričard je rekla da je 350 medija najavilo učešće. Neki od uvodnika objavljeni su još juče preko interneta.

Jedan od medija, Post-Dispeč iz Sent Luisa, novinare je nazvao "najistinskijim patriotama" dok je Čikago san-tajms naveo da veruje da većina Amerikanaca zna da Tramp priča besmislice.

"Nadamo se da će predsednikove pristalice prepoznati šta on radi - manipuliše realnošću da bi dobio ono što želi", piše u uvodniku lista N. K. obzerver iz Fajetvila u Severnoj Karolini.

U akciji učestvuje i Njujork tajms.

"Ako već niste, pretplatite se na lokalne novine. Hvalite ih kada mislite da su uradili dobar posao i kritikujte ih kad mislite da mogu bolje. Zajedno smo u ovome", naveo je taj njujorški dnevni list.

Ipak, ima i medija koji nisu bili oduševljeni akcijom Boston glouba.

Na primer, u jednoj od kolumni u Vol strit džurnalu je navedeno da takva akcija nije u skladu sa nezavisnošću koju uredništva medija navodno traže i da Tramp ima pravo na slobodu govora pođednako kao i njegovi protivnici u medijima.

"Iako se slažemo da je nazivanje novinara "neprijateljima američkog naroda" a novinarstva "lažnim vestima" ne samo štetno po našu branšu već i detruktivno po našu demokratiju, koordinisani odgovor nezavisnih, da ne kažemo 'mejnstrim', medijskih organizacija pothranjuje narativ da su mediji nekako nastrojeni protiv ovog republikanskog predsednika", navodi se u uvodniku Baltimor sana. 

Taj list je ipak izrazio podršku akciji, dok je Vol strit džurnal saopštio da neće učestvovati.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side