Međunarodna pomoć Ukrajini 27 milijardi dolara
27.03.2014 Kijev

Međunarodna pomoć Ukrajini 27 milijardi dolara

Međunarodna pomoć Ukrajini 27 milijardi dolara
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je danas u Kijevu da će odobriti Ukrajini pomoć između 14 i 18 milijardi dolara u okviru dvogodišnjeg stendbaj aranžmana, a da će ukupna pomoć međunarodne zajednice toj zemlji iznositi 27 milijardi dolara u periodu od dve godine.

Pomoć će biti odobrena kada Ukrajina usvoji mere koje je MMF tražio, naveo je šef misije MMF-a Nikolaj Georgijev na konferenciji za štampu u Kijevu. Pomoć treba da pomogne zemlji u trenutku kada prolazi kroz veliku krizu sa Moskvom posle pripajanja Krima Rusiji.

Georgijev je rekao da će ukupna pomoć međunarodne zajednici Ukrajini iznositi 27 milijardi dolara u periodu od dve godine, u okviru čega će pomoć MMF-a iznositi između 14 i 18 milijardi dolara, što će biti određeno kada ukrajinske vlasti preciziraju svoje potrebe.

U saopštenju MMF-a izdatom u Kijevu navodi se da je Fond postigao sporazum s vlastima Ukrajine o programu ekonomskih reformi koji može biti podržan dvogodišnjim Stendbaj aranžmanom sa MMF-om.

"Finansijska podrška iz šire međunarodne zajednice koji će program omogućiti predstavlja 27 milijardi dolara u naredne dve godine. Od tog iznosa pomoć MMF-a će biti između 14 i 18 milijardi dolara", navodi se u saopštenju Fonda.

MMF je naveo da postignut sporazum još treba da odobre uprava i izvršni odbor Fonda, što se očekuje u aprilu pošsto ukrajinske vlasti usvoje "jak i sveobuhvatan paket mera čiji je cilj da se stabilizuje privreda i stvore uslovi za održiv rast".

U saopštenju se navodi da je makroekonomska neravnoteža u Ukrajini postala neodrživa protekle godine, da je fiskalni deficit 2013. bio četiri odsto BDP-a, a deficit državne gasne kompanije Naftogas dostigao skoro dva odsto BDP-a zbog povećanja prodaje po cenama nižih od troškova proizvodnje.

Bez preduzimanja mera, ukupni deficit Naftogasa mogao bi da poraste na preko 10 odsto od BDP-a 2014.

"Posle intenzivne ekonomskih i političkih previranja poslednjih meseci Ukrajina je postigla određenu stabilnost ali se suočava sa teškim izazovima", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je cilj programa ekonomskih reformi ukrajinskih vlasti da se povrati makroekonomska stabilnost i zemlja vrati na put solidne vladavine i održivog ekonomskog rasta, a da se istovremeno zaštite osetljivi delovi stanovništva.

Program će biti usmeren na reforme u sledećim ključnim oblastima - politika monetarne politike i deviznog kursa, finansijski sektor, fiskalna politka, energetski sektor, vladavina, transparentnost i poslovna klima.

Predstavnik MMF-a Georgijev je naveo da je među traženim reformama reforma cene gasa i relaksacija deviznog kursa. On je takođe naveo da je potrebno povećati pomoć najsiromašnijim i usmeriti reforme na borbu protiv korupcije, da bi se postavile osnove za trajni rast.

Što se tiče energije, on je rekao da više nije moguće finansirati nove gubitke, aludirajući na velike subvencije za cenu gasa koju je Ukrajina tradicionalno davala.

Georgijev je rekao da je po pitanju penzija i plata zaposlenih u državnoj upravi vlada odlučila da odustane od predviđenih povećanja.

Domaćinstva u Ukrajini mogu da očekuju da će cena gasa da im se duplira u maju, najavili su ukrajinski zvaničnici.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side