19.07.2019 Beograd

Merkel kritkovala izjave američkog predsednika o članicama Kongresa

Merkel kritkovala izjave američkog predsednika o članicama Kongresa Foto: Beta / AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel kritkovala je danas izjave američkog predsednika Donalda Trampa o "obojenim" članicama američkog Kongresa iz redova demokrata navodeći da su te izjave suprotne onome što ona smatra "snagom Amerike".

Upitana na godišnjoj letnjoj konferenciji za novinare da li i dalje vidi osnovu zajedničkih vrednosti sa Trampom koji je  rekao da te članice Kongresa treba da se "vrate" u svoje zemlje ako ne vole Ameriku.  

"Ljudi vrlo različitih nacionalnosti doprineli su snazi američkog naroda tako da su ovo komentari koji su u mnogome suprotni tom čvrstom utisku koji imam. To je nešto što je suprotno snazi Amerike", rekla je Merkel. 

Tramp je četiri nove članice Kongresa iz demokratske stranke, Ilhan Omar, Rašidu Tlaib, Aleksandriju Okasio-Kortes i Ajanu Presli kritikovao preko Tvitera prošlog vikenda optužujući ih da "vole neprijatelje SAD". On je rekao da bi te žene trebalo da se vrate u "osiromašena i kriminalom opustošena mesta" odakle su došle, ignorišući činjenicu da su sve one američke državljanke, a njih tri su rođene u SAD. Tramp ih je optužio da su rekle užasne stvari o SAD.

Na insistiranje novinara da kaže da li oseća solidarnost sa tim članicama Kongresa, Merkel je odgovorila da se "čvrsto distancira" od takvih izjava i da "oseća solidarnost" sa napadnutim ženama.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side