19.04.2018 Brisel

Merkel naznačila spremnost na kompromis u reformama EU

Merkel naznačila spremnost na kompromis u reformama EU Foto: prtscr ytb
Nemačka kancelarka Angela Merile izrazila je danas, posle sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Belrinu, spremnost za pronalaženje kompromisa u reformi Evorpske unije.

Makron je izneo ambiciozan plan za veću ekonomsku integraciju EU, što je naišlo na otpor među nekim članicama, kao i među konzervativcima u stranci Angele Merkel.

Nemačka kancelarka je rekla da je spremna za razgovore.

"Postoje naravno različite početne tačke kad je reč o mišljenjima Nemačke i Francuske. Treba nam otvorena debata i na kraju nam treba sposobnost da napravimo kompromis", rekla je Merkel na konferenciji za novinare s Makronom.

Nemačka i Francuska su saglasne da je potrebna bolja zaštita spoljnih granica EU i zajednička politika azila, ali je nejasno koliko podrške Makron može dobiti iz Nemačke za svoje planove o reformu finansijske strukture EU, navodi Asošijetid pres.

U dogovoru za obrazovanje nove vlade Nemačke, konzervativci Angele Merkel i socijaldemokrate su dogovorile da je Nemačka, kao i Francuska, spremna da plati više u budžet EU.

Berlin je međutim skeptičan kad je reč o zajedničkom budžetu i nije entuzisastična za Makronov predlog o ministru finansija evrozone.

Makron je stavio do znanja da neće odustati od zahteva za većom finansijskom solidarnošću, posebno među 19 zemalja koje imaju evro.

"Nijedna valutna unija ne može preživeti ako nema instrument za konvergenciju", rekao je Makron i naveo da je potrebna bankarska unija, čemu se Nemačka protivi iz straha da ne bude podložna problemima u drugim zemljama.

Merkel je rekla da solidarnost ne bi trebalo da podrije ekonomsku konkurentnost među privredama članica.

Merkel i Makron bi trebalo kasnije da razgovaraju iza zatvorenih vrata i pretpostavlja se da će razmotriti stav EU o Siriji i sudbini nuklearnog sporazuma s Iranom.

Francuska i Nemačka su među šest država koje su postigle sporazum 2015. kako bi se Iran sprečio da razvije nuklearno oružje i obe uzemlje žele da spreče propast sporazuma. Američki predsednik Donald Tramp, s kojim će se uskoro sastati i Merkel i Makron, traži izmene sporazuma do 12. maja kada bi mogao da ga poništi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side