25.09.2018 | 12:04h ► 13:32h Berlin

Merkel traži konkretan plan za Bregzit

Merkel traži konkretan plan za Bregzit Foto: Beta/AP/Markus Schreiber
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da sporazum o budućim odnosima Velike Britanije s Evropskom unijom mora biti konkretan i ponovo upozorila da London ne može birati samo pojedine koristi od jedinstvenog tržišta.


Pregovarači Londona i Brisela pokušavaju da izađu iz ćorsokaka i postignu dogovor do novembra da bi Velika Britanija izašla iz EU do kraja marta.

Merkel je u Berlinu rekla da deklaracija o budućim odnosima mora biti što je moguće više konkretna, pošto je je planirani tranzicioni period od 21 meseca prekratak da bi se napravio novi obuhvatni trgovinski sporazum, preneo je AP.

"Ne možete pripadati jedinstvenom tržištu ako želite da pripadate jedinstvenom tržištu samo u jednoj oblasti, ali ne i u ostale tri", rekla je Merkel.

Plan britanske premijerke Tereze Mej, koji su odbacili predstavnici EU, predviđa da Velika Britanija ostane na jedinstvenom tržištu roba, ali ne i usluga i slobodnog kretanja ljudi. Takođe predviđa da London ne bude pod jurisdikcijom Evropskog suda pravde.

 

Merkel o Bregzitu: Stav Londona i dalje nejasan

London i dalje nije predstavio jasan stav o budućnosti odnosa s EU posle Bregzita, rekla je danas  Angela Merkel i podsetila da je ostalo samo još šest do osam nedelja da se postigne sporazum.

Ona je to izjavila posle ocene britanske premijerke Tereze Mej da je "neprihvatljivo" to što evropski lideri odbijaju njene predloge i ukazala na zastoj u pregovorima.

"Pred nama je šest do osam nedelja izuzetno teškog rada posle kojih treba da se donesu političke odluke. To u velikoj meri naravno zavisi od toga šta Velika Britanija zaista želi, što nije mnogo jasno", rekla je Merkel u govoru nemačkim industrijalcima.

Merke je rekla da se ne može biti na jednom delu jedinstvenog tržišta a odbacivati drugi.

Tereza Mej u svom planu za odvajanje od EU, zvanom "Čekers" po mestu gde je ugovoren, predlaže zonu slobodne trgovine za industrijske i poljoprivedne proizvode, ali ne i za usluge i za radnu snagu.

Taj predlog, po britanskoj vladi, omogućava da ne bude "fizičke granice" između britanske pokrajine Severne Irske i Republike Irske, što takođe traži i Brisel.

Evropska dvadesetsedmorica i London treba da se u oktobru ili novembru slože oko sporazuma o "razvodu" o i o deklaraciji kojom bi se odredio okvir njihovog budućeg odnosa.

Merkel je nagovestila da za nju neće biti prihvatljiva bi suviše neodređena deklaracija kojom se za kasnije odlažu glavne teme neslaganja.

"Ako je takva politička deklaracija suviše opšta, onda će period tranzicije brzo biti nedovoljan da se postigne razuman sporazum", rekla je ona.

Bez pregovora oštri raskid će se dogoditi već u martu 2019. godine, a u slučaju da se postigne kompomis, prelazni period trajaće do kraja 2020. godine, što je povoljnije za vlasti i firme.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side