06.01.2012 Berlin

Merkelova podržala predsednika Nemačke

Merkelova podržala predsednika Nemačke
Kancelarka Angela Merkel danas je pružila podršku predsedniku države Kristijanu Vulfu uprkos tome što ponovo raste pritisak na njega u vezi sa spornim kreditom za kupovinu kuće i optužbama da je pokušavao da ugrozi slobodu štampe.


Angela Merkel "visoko ceni Vulfa kao čoveka" i ima "puno poštovanje za funkciju predsednika države", rekao je danas kancelarkin portparol Štefen Zajbert (Steffen Seibert).

Ukoliko bi podneo ostavku, Vulf bi bio drugi predsednik Nemačke, posle Horsta Kelera (Koehler), koji prevremeno napušta funkciju u vreme mandata kancelarke Merkel, te bi se to nepovoljno odrazilo i na ionako nestabilnu situaciju njene konzervativno-liberalne vlade.

Ono što je Vulf preksinoć rekao u intervjuu za prvi i drugi program nemačke televizije za kancelarku je, kako je preneo Zajbert, "značajan korak na putu ponovnog uspostavljanja poverenja građana".

Na pitanje da li, kao što to želi bulevarski dnevnik "Bild", treba da bude objavljen sadržaj poruke koju je Vulf uoči objavljivanja afere ostavio na telefonskoj sekretarici glavnog urednika ovog medija, Zajbert je rekao da je to "stvar između njih dvojice" i da "treba poštovati odluku Vulfa da to odbije".

Sinoć su Vulfovi advokati odgovorili negativno na zahtev šefa "Bilda" Kaja Dikmana (Kai Dieckmann) da se složi sa objavljivanjem sadržaja poruke sa sekretarice.

Jer, Vulf je u televizijskom intervjuu u sredu uveče tvrdio da je cilj poziva bio da postigne samo odlaganje teksta o privatnom kreditu za kuću koji je pod izuzetno povoljnim uslovima dobio od prijatelja, bogatog poslovnog čoveka još u vreme kada je bio šef vlade Donje Saksonije.

"Bild" i Dikman su ostali pri tvrdnji da je reč o pokušaju cenzure, odnosno sprečavanja objavljivanja teksta koji je bio praćen i pretnjama o obustavi saradnje predsedničkog ureda sa ovom bulevarskom novinom tromilionskog tiraža.

Vulf je odbio da se složi sa objavljivanjem teksta telefonske poruke ukazujući da ju je ostavio u "izuzetnoj emicionalnoj situaciji" i da je bila namenjena "Dikmanu i nikom više".

Opozicija je dodatno pojačala napade na Vulfa. Generalni sekretar parlamentarne frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Tomas
Operman je prebacio predsedniku da ne čini ništa da obesnaži optužbe proitiv njega i rekao da "samo objavljivanje poruke može da pokaže da li je lagao ili nije".

Jedan od vodećih političara takođe opozicione Levice Ulrih Maurer ocenio je da je odbijanjem objavljivanja teksta poruke Vulf  konačno svoju verodostojnost doveo do nule.

Građani Nemačke su, uprkos tome, pretežno za to da Vulf ostane na funkciji i da mu se "pruži još jedna šansa".

Anketa Istraživačke grupe Izbori pokazala je doduše da samo 25 odsto građana Vulfova objašnjenja u vezi sa spornim kreditom i pokušajima ugrožavanja slobode štampe smatra verodostoijnima.

Ali, uprkos tome, 50 odsto Nemaca je za to da Vulf ostane na funkciji predsednika, 43 procenta smatra da bi ostavka bila bolja.

Portparol kancelarke Merkel je danas na pitanje da li je tema Vulf sada završena rekao da "ne postoji trenutak u kojem može da se kaže da je neka debata okončana, jer se razvija sama od sebe i tome doprinose i mediji".

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side