14.06.2018 Beograd

Mickoski: VMRO DPMNE neće podržati promenu ustavnog naziva Makedonije, prirediće protest

Mickoski: VMRO DPMNE neće podržati promenu ustavnog naziva Makedonije, prirediće protest Foto: Beta / AP
Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je večeras da poslanička grupa te opozicione partije neće podržati izmene Ustava Makedonije zbog promene naziva države i najavio protestni marš u nedelju u Bitolju.

On je rekao da je Izvršni komitet VMRO DPMNE na današnjoj sednici zaključio da je dogovor o rešenju spora s Grčkom koji je postigao premijer Makedonije Zoran Zaev, "kopmletno suprotan nacionalnim interesima Republike Makedonije" i da je to "kapitulacija".

Mickoski je rekao da je dogovor Zaeva s grčkom premijijerom Aleksisom Ciprasom protivustavan i da je protiv državnih i nacionalnih interesa Makedonije.

"Jednoglasno smo zaključili da je reč o rešenju koje je samo po sebi kapitulantsko i poslanička grupa VMRO DPMNE neće (u Sobranju) podržati promene Ustava s ciljem promene ustavnog naziva" države, rekao je predsednik najveće opozicione partije u Makedoniji.

Mickoski je istakao da u nedelju, na godišnjicu osnivanja VMRO DPMNE, planira da u Bitolju, na jugozapadu zemlje, priredi protestni marš protiv promene naziva Makedonije i "pogrešne politike Vlade". 

Dogovorom koji su premijeri Makedonije i Grčke postigli 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni naziv u "Severna Makedonija" što iziskuje promenu Ustava i referendum, a da Grčka zauzvrat povuče protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku pregovora o pristupanju EU.

Tim rešenjem višedecenijskog spora oko naziva Makedonije, prema Zaevu, Makedonija se izvlači iz izolacije i jača se "makedonski identitet". Dogovor dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side