20.03.2018 Buenos Ajres

Mnučin: SAD se ne plaše trgovinskog rata, ali to im nije cilj

Mnučin: SAD se ne plaše trgovinskog rata, ali to im nije cilj Foto: printscr
Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je danas na kraju sastanaka ministara finansija grupe 20 u Buenos Ajresu da se njegova zemlja ne plaši trgovinskog rata dodajući istovremeno da joj to nije cilj.

"Treba da budemo pripremljeni da intervenišemo u interesu SAD da branimo pravednu slobodnu trgovinu koja se oslanja na reciprocitet", rekao je Mnučin na konferenciji za štampu posle razgovora sa petnaestak svojih kolega na margini sastanka ministara finansija G20, grupi najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u brzom razvoju.  

On je rekao da trgovinski rat "nije cilj" SAD-a ali da "ne strahuju od njega" čime je ponovio reči predsednika SAD Donalda Trampa čije nove takse od 25 odsto za uvoz čelika i 10 odsto za uvoz aluminijuma stupaju u petak na snagu.

"Ne radi se o protekcionizmu, nego o slobodnoj trgovini koja je ravnopravna i recipročna", rekao je više puta Mnučin.

On je pozvao Kinu da otvori svoje tržište američkim firmama.

"Postoji opšta volja u okviru G20 da Kina otvori svoja tržišta da bi mogli da uđemo tamo kao što ona ulazi kod nas u mnogo uravnoteženijem i recipročnijem trgovinskom odnosu", rekao je američki ministar.

Mnučin nije hteo da otkrije da li će još neka zemlja osim Kanade i Meksika biti izuzeta od novih taksi na čelik i aluminijum kao što neke traže, posebno Evropske zemlje. 

"Pregovori su u toku. Sačekajmo da predsednik brzo donese svoju odluku", rekao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side