10.01.2020 Pariz

Mond: Francuska za pomak u proširivanju EU, ali uz preuređenje procesa moguće do maja

Mond: Francuska za pomak u proširivanju EU, ali uz preuređenje procesa moguće do maja Foto: Beta, AP
Francuska želi da se postupak prijema novih članica u Evropsku uniju najpre "preuredi" pre no što EU da "zeleno svetlo" za početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, piše danas pariski list "Mond" koji kaže da Francuska pod tim uslovom izgleda da je spremna da povuče embargo na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom.

"Mond" dodaje da je to posredno potvrdio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas u Zagrebu, rekavši da "ako se postigne dogovor o modernizaciji postupka proširivanja, verujem da je napredak tu moguć".

Francuski predsednik Emanuel Makron u sredu stavio do znanja hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u Parizu da je "Francuska spremna na pomak, ako se metoda pregovora promeni", prenosi "Mond" izjavu zvaničnika bliskog Makronu.

Francuski zvaničnici ističu da je to "za Pariz preduslov, a za to su sad i mnoge članice EU... njih petnaestak".

Makron je takođe rekao da se u EU želi da susret na vrhu s čelnicima Zapadnog Balkana u maju u Zagrebu bude uspešan. Pariski dnevnik podseća da je Francuska krajem prošle godine predočila da se postupak proširivanja mora preobratiti u sedam "opipljivih, postepenih i snažnih etapa".

"Mond" navodi objašnjenje francuskih diplomatskih izvora da pregovori kakvi su sada mogu trajati godinama, a zemlja-kandidatkinja za to vreme "faktički ostaje izvan EU, što, kao sad u Srbiji, može dovesti do gubitka volje stanovnika čak i za i samu zamisao o Evropskoj uniji".

"Bolje je zato razviti postupak koji će postepeno ‘pripremiti’ te zemlje (kandidate), podstaći njihovo usaglašavanje s pravilima Unije", rekao je "Mondu" jedan stručnjak za politiku prijema novih članica u EU.

Pariski dnevnik navodi i mišljenje drugih stručnih krugova da je "potreban proces koji je više politički, više gura napred, koji će te zemlje nagrađivati sve većom pomoći EU, ali uz jasnu mogućnost da se sve vrati nazad ako nema uspeha.., a francusko viđenje je da se postupak prijema preobrati u postepeno ugrađivanje kandidata u EU, u meri u kojoj se pregovara o krupnim temama".

Francuski zvaničnici zaključuju da "za nas nije stvar u tome da se bezuslovno protivimo, već pozivano da se smisli reforma.., a se obnovi da bi se ugradilo".

Oni naglašavaju da pre samita EU-Zapadni Balkan "može doći do povoljnog rezultata, pod uslovom da se u tom cilju utvrde potpuno jasna pravila".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side