Morsi osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže
18.06.2016 | 14:30h ► 15:03h Kairo

Morsi osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže

Morsi osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže Foto: Beta/AP
Egipatski sud osudio je danas bivšeg islamističkog predsednika Mohameda Morsija na doživotni zatvor u slučaju špijunaže za Katar dok je šestoro od optuženih u tom slučaju osuđeno na smrtne kazne, uključujući dvojicu zaposlenih u televiziji Al-Džazira.

Morsi, koga je vojska svrgnula u julu 2013, već je osuđen na smrtnu kaznu i na još jednu kaznu doživotnog zatvora u drugim slučajevima.

Morsiju je danas suđeno sa još 10 saoptuženih za navodno "predavanje dokumenata važnih za nacionalu bezbednost".

On je osuđen na doživotni zatvor, što je u Egiptu jednako 25 godina zatvora, zbog vođenja "nelegalne organizacije". On je međutim oslobođen optužbi za špijunažu. Šest od njegovih saoptuženih osuđeno je na smrt po toj tački optužnice.

Među osuđenim na smrt su producent Al Džazire Ala Omar Mohamed i urednik vesti te televizije Mohamad Hilal, kao i Asma al Kateb, koji je radio za medijsku mrežu Rasd, osumnjičenu da ima veze sa Muslimanskim bratstvom.

Žalbe mogu da se ulože na ove presude.

Ovo je četvrto suđenje Morsiju, vođi Muslmanskog bratstva, grupe koju su egipatske vlasti proglasile terorističkom organizacijom posle njegovog svrgavanja. U tri prethodna suđenja on je već osuđen na smrt, na doživotni zatvor i na 20 godina zatvora.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side