17.03.2018 | 09:40h ► 12:40h Moskva

Moskva će proterati 23 britanskih diplomata

Moskva će proterati 23 britanskih diplomata Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će u roku od nedelju dana proterati 23 britanskih diplomata, koje je proglasila za "persone non grata", kao recipročnu meru odluci Londona da protera isto toliko ruskih diplomata.

Kako je saopšteno, zbog dispariteta u broju konzularnih odeljenja, biće zatvoreno Konzularno odeljenje Velike Britanije u Sankt Peterburgu, kao i da će zbog neregulisanog statusa biti zatvoren Britanski savet u Rusiji.

Ministarstvo je pozvalo britanskog ambasadora Lorija Bristoua na razgovor o sporu oko napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji, iza koga, kako tvrdi London, navodno stoji Rusija.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson čak je rekao da je verovatno da je sam ruski predsednik Vladimir Putin naredio upotrebu nervnog agensa za napad na bivšeg špijuna u britanskom gradu Solsberiju, nakon čega je Moskva je saopštila da je "neoprostivo" da neko ime ruskog predsednika dovede u vezu s trovanjem Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

 

Britanija: Odluka Rusije očekivana, razmatraćemo naredne korake

Vlada Velike Britanije potvrdila je navode o proterivanju 23 britanskih diplomata iz Rusije i najavila da će naredne nedelje biti održan sastanak britanskog Saveta za nacionalnu bezbednost o razmatranju daljih koraka u sporu sa Moskvom oko trovanja bivšeg špijuna.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) navelo je u saopštenju da je odluka Rusije da protera 23 britanskih diplomata, kao recipročnu meru odluci Londona da protera isto toliko ruskih diplomata, bila očekivana.

"Odgovor Rusije ne menja činjenično stanje stvari - pokušaj ubistva dvoje ljudi na teritoriji Velike Britanije, za koji ne postoji alternativni zaključak osim da je krivice ruske države", navedeno je u saopštenju britanskog MSP.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.03.2018, 10:56h STOP GLUPIM i RATOBORNIM POLITIČARIMA (1)

    Da su pametni (a najčešće su pijani), Rusi i Englezi bi odmah smenili svoje vlade i ratoborne političare koji rizikuju "taktički" nuklerani sukob (koji ne bi pogađao mesta gde će se skloniti političari), ali bi narod koji preživi bio zatrovan sledećih 500 godina !!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side