Mugabeova stranka osudila vojne pretnje
14.11.2017 Harare

Mugabeova stranka osudila vojne pretnje

Mugabeova stranka osudila vojne pretnje Foto: Pixabay
Vladajuća partija Zanu-PF u Zimbabveu optužila je danas načelnika Generalštaba Konstantina Čivengu za "izdajničko ponašanje" zbog pretnje eventuanom vojnom intervencijom u toj zemlji.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe smenio je prošle nedelje potpredsednika Emersona Mnangagvu, što nije naišlo na odobravanje načelnika Generalštaba, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Čivengu je rekao da je vojska spremna da interveniše i sprovede "čišćenje" u vladajućoj partiji.

Vladajuća Zanu-PF je navela u saopštenju da neće pokleknuti pred vojnim pretnjama i da se zalaže za primat "politike nad oružjem".

Dodaje se da je Čivenguova izjava "proračunata" i ima za cilj da poremeti nacionalni mir i izazove pobunu.

Emerson Mangagva (75), čiji je nadimak "krokodil", već više nedelja je pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da izmišlja da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

Pristalice smenjenog potpredsednika su nagovestile da je taj pokušaj trovanja organizovala gospođa Mugabe, koja je to vrlo žustro demantovala.

Mnangagva je već početkom oktobra izgubio svoj resor ministra pravde, ali tada je zadržan na funkciji potpredsednika, na kojoj je bio od 2014.

Njegov prisilan odlazak događa se u trenutku kada se vodi rat za nasleđe predsednika Mugabea, starog 93 godine, u okviru vladajuće stranke Zanu-PF, iako je Robert Mugabe već najavio da će se kandidovati za novi mandat 2018. godine.

Grejs Mugabe se smatra potencijalnom nasledinicom supruga, koji je na vlasti u Zimbabveu od sticanja nezavisnosti 1980. Ona je izjavila da je spremna da ga nasledi na toj funkciji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side