Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije razgovori o primirju u Libiji
16.02.2020 Minhen

Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije razgovori o primirju u Libiji

Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije razgovori o primirju u Libiji Foto: Beta / AP
Ministri spoljnih poslova i drugi najviši zvaničnici iz desetak zemalja okupili su se danas u Nemačkoj kako bi podstakli nastavak zalaganja za postizanje mira u Libiji.

Zainteresovane strane u sukobu u Libiji pristale su ranije da poštuju embargo na oružije koji je uveden Libiji od 2011. godine i potpuni prekid vatre.

Ovim sastankom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, Nemačka i Ujedinjene nacije žele da održe nastojanje za prekidanjem spoljne vojne podrške zaraćenim stranama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je dogovor iz Berlina od 19. januara više puta kršen stalnim isporukama oružja i eskalacijom borbi.

Turska podržava stranu Fajeza al Saradža, predsednika vlade Nacionalnog jedinstva koju priznaju UN i čije sedište je u Tripoliju, ali koja kontroliše samo mali deo teritorije. Njegov rival Kalifa Haftar sa istoka Libije može da računa u velikoj meri na podršku Moskve, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nakon samita u Berlinu, rivalske libijske strane sastale su se i u Ženevi.

Prva runda razgovora je završena bez potpisivanja sporazuma, a sledeća runda pregovora očekuje se sledeće nedelje.

Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu dokument u 55 tačaka o okončanju rata u Libiji, a osudili su i nedavni porast nasilja u toj afričkoj državi.

Osnivači Minhenske konferencije su Evald fon Klajst (izdavač) i Edvard Teler (naučnik) koji su 1962. došli na ideju da se jednom godišnje sastaju u društvu gostiju iz više zemalja i diskutuju o problemima odbrane.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side