04.04.2019 | 08:10h ► 10:30h Krajstčerč

Napadaču na Novom Zelandu sudi se po 50 tačaka optužnice za ubistvo

Napadaču na Novom Zelandu sudi se po 50 tačaka optužnice za ubistvo Foto: Beta/AP/Mark Baker
Optuženom za napade u džamijama u Krajstčerču na Novom Zelandu sudiće se po 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 tačaka optužnice za pokušaj ubistva, saopštila je novozelandska policija.

 


Optuženi Australijanac Brenton Harison Tarant (28) sutra treba preko video linka da se pojavi pred sudom u Krajstčerču.

"Muškarac uhapšen u vezi s terorističkim napadima u Krajstčerču biće suočen sa 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 pokušaja ubistva", navodi se u saopštenju policije.

U kratkom saopštenju se navodi da se razmatraju i nove optužbe protiv Taranta. Policija nije navela detalje budući da je slučaj pred sudom.

Tarant je strimovao napad, u kojem je ubijeno 50 i ranjeno 50 ljudi, a prethodno objavio informacije o planiranju napada.

Optuženi je otpustio advokata Ričarda Petersa, koji mu je dodeljen da ga zastupa tokom njegovog pojavljivanja u okružnom sudu.

Advokat je rekao da mu je Tarant saopštio da želi sebe da zastupa, što je izazvalo zabrinutost da će optuženi desničarski ekstremista pokušati da iskoristi suđenje kao govornicu za širenje svoje ideologije.

Sudija Kameron Mander rekao je da je primio zahteve za akreditaciju 25 medijskih kuća koje su želele da snimaju suđenje, ali da ih je sve odbio.

Novinari će moći da prate suđenje i hvataju beleške, ali će postojati ograničenja u izveštavanju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side