10.09.2019 Bejrut/ Jerusalim

Nasralah: Hezbolah namerava da poštuje prekid vatre s Izraelom

Nasralah: Hezbolah namerava da poštuje prekid vatre s Izraelom Foto: Beta / AP
Vođa libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je danas da ta organizacija želi da poštuje prekid neprijateljstava s Izraelom uspostavljen posredstvom UN nakon razornog rata 2006. godine.

On je takođe izrazio spremnost Hezbolaha da odgovori "adekvatno" u slučaju izraelskog napada, dan nakon što je ta proiranska organizacija objavila da je oborila izraelski dron koji je ušao u libanski vazdušni prostor.

Nasralah je to rekao povodom Ašure, šiitske verske komemoracije, u govoru emitovanom na velikom ekranu pred hiljadama pristalica koje su se okupile u južnim predgrađima Bejruta gde je uporište Hezbolaha.

Napetost između Hezbolaha i Izraela je porasla u poslednje dve nedelje i 1. septembra je izbila prekogranična razmena vatre koja je podstakla strah od obnove neprijateljstva.

Nakon jednomesečnog rata u leto 2006. godine Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN uspostavljen je prekid vatre.

"Kada sam rekao da nema više crvene linije u borbi protiv Izraela, to ne znači napuštanje rezolucije 1701", rekao je danas Nasralah, preneo je Frans pres.

On je 2. septembra posle prekograničnog sukoba upozorio da za Hezbolah ne postoje više crvene linije u sukobu sa jevrejskom državom.

Izrael i SAD smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom, a ona ima veliki uticaj u politici Libana.

Izraelski mediji su preneli da je Nasralah danas ocenio da je izraelska vojska pokazala slabost u najnovijem sukobu kada je napadnuta protivtenkovskim raketama i potom inscenirala evakuaciju "ranjenih vojnika" iz vojnog vozila.

"Legendarne i nevidljive (IDF - Izraelske odbrambene snage) pretvorile su se u vojsku Holivuda, glumeći u filmovima jer su postale slabe i kukavičke", rekao je Nasralah.

Hezbolah je nakon sukoba saopštio da su izraelski vojnici ubijeni i ranjeni u eskploziji protivtenkovskih raketa, ali je Izrael tvrdio da nije bilo žrtava i da je snimak evakuacije imao za cilj da zavara tu organizaciju.

Izraelska vojska je na protivtenkovske rakete odgovorila ispalivši oko 100 artiljerijskih granata na pozicije Hezbolaha u južnom Libanu. Ni na libanskoj strani nije bilo žrtava.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side