Nastavljeni protesti u Libanu, nova vlada nije umanjila gnev demonstranata
22.01.2020 Bejrut

Nastavljeni protesti u Libanu, nova vlada nije umanjila gnev demonstranata

Nastavljeni protesti u Libanu, nova vlada nije umanjila gnev demonstranata Foto: Beta/AP/Hussein Malla
Protesti u Libanu nastavljeni su uprkos objavi novog premijera Hasana Diaba da je obrazovao vladu sa 20 ministara posle mesec dana političkog zastoja.

 

 

Ta vlada suočava se sa teškim zadatkom spasavanja posrnule ekonomije. 

Više od mesec dana nakon što je imenovan 61- godišnji Diab, bivši ministar obrazovanja i profesor na Američkom univerzitetu u Bejrutu koji ima podršku moćnog šiitskog pokreta Hezbolah, je sinoć objavio da Liban sada ima vladu.

On je u svojim prvim izjavama naglasio da je vlada sastavljena od tehnokrata i da teži da udovolji zahtevima demonstranata.

"Ovo je vlada koja predstavlja aspiracije demonstranata koji su bili mobilisani širom zemlje više od tri meseca", rekao je on.

Diab koji nije bio jako poznat u Libanu do pre mesec dana je najavio da će njegova vlada "težiti da ostvari zahteve za nezavisnim sudstvom, za oporavak proneverenih fondova i za borbu protiv nezakonitih dobiti".

Grupe demonstranata su se okupile na ulicama Bejruta i pre nego što je objavljeno da je vlada obrazovana, blokirajući glavnu ulicu u centru tog grada gde je u sukobima sa policijom tokom vikenda ranjeno na desetine ljudi.

Blizu zgrade parlamenta demonstranti su pokušali da uklone žičanu ogradu i bacali su kamenice na policajce koji su ih rasterivali suzavcem i vodenim topom, posvedočio je novinar Frans presa.

Vlada koja će se danas sastati prvi put uključuje prvu ženu ministarku odbrane, Zeinu Akar i još pet žena.

Portfelj ministra spoljnih poslova dat je diplomati Nasifu Hitiju.

Njegov prethodnik je bio kontroverzni zet predsednika Libana Mišela Auna, Gebran Bazil.

U novoj vladi su nepoznate osobe, mnogi su profesori i bivši savetnici ali su demonstranti počeli ubrzo da tvrde da su oni samo dimna zavesa za dosadašnju političku elitu.

Jedan 37-godišnji farmer je izjavio da demonstranti žele novi Liban bez korupcije i da se libanski narod s ovom vladom ne shvata ozbiljno.

Novi premijer je priznao da se Liban suočava sa teškim vremenima i pozvao na stabilnost ali su nekoliko minuta nakon njegov obraćanja demonstranti bili na ulicama i drugih gradova, uključujući Tripoli, Sidon i Biblos.

Profesor sa Američkog univerziteta u Bejrutu Hilal Kašan rekao je da se istinska tehnokratska vlada u Libanu može samo priželjkivati i da je iza svakog kandidata poltička partija koja podržava njegovu nominaciju.

Bivša novinarka, nezavisna poslanica, Pola Jakubian je rekla da Diab nije održao reč da obrazuje vladu koju će činiti nezavisni eksperti.

Novi premijer, samoproglašeni tehnokrata, našao se pod pritiskom i političkog i ekonomskog fronta.

Svaki dan bez vlade podsticao je gnev demonstranata i testirao strpljenje stranih donatora.

Politički analitičar Karim Mufti ocenio je da je zadatak s kojim se suočava svaka vlada u ovom ozbiljnom trenutku Herkulovski jer kriza ima više dimenzija.

U prethodnoj vladi bile su sve političke frakcije, a sada su Haririjev pokret u kome dominiraju suniti i neki njegovi saveznici odlučili da budu van nje.

To znači da i maloj zemlji od šest miliona stanovnika dominaraju pokret Hezbolah koji je pod sankcijama i njegovi saveznici, hrišćanski blok libanskog predsednika i šiitska partija Amal predsednika parlamenta Nabiha Berija.

Posmatrači prilika upozoravaju da bi takva vlada morala da se bori kako bi obezbedila dovoljno dobre volje unutar zemlje i u inostranstvu da sprovede reforme.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side