25.12.2016 Frankfurt

Nemačka: Počelo uklanjanje bombe iz Drugog svetskog rata

Nemačka: Počelo uklanjanje bombe iz Drugog svetskog rata Foto: pixabay
Više od 32.000 porodica, odnosno 54.000 stanovnika nemačkoh grada Augsburga, evakuisano je danas iz svojih domova kako bi zvaničnici uklonili veliku vazdušnu bombu zaostalu iz Drugog svetskog rata.

AP navodi da je bomba otkrivena prošle nedelje dok su se obavljali građevinski radovi u centru grada, a zvaničnici su odlučili da je Božić najbolje vreme za uklanjanje bombe zbog manjeg saobraćaja i zbog veće mogućnosti da ljudi borave kod rođaka.

Krajnje vreme za evakuaciju bilo je 10 sati, a policija je građane na to podsećala kucajući im na vrata i putem mobilnog razglasa.

Održavanje Božićne jutarnje mise prebačeno je u drugu crkvu, budući da se srednjevekovna katedrala u kojoj je trebalo da peva čuveni hor bečkih dečaka, nalazi u zoni evakuacije.

Policija nije precizirala koliko će trajati uklanjanje bombe, a za one koji nemaju kod koga da odu, otvorene su škole i sportske dvorane, ali u njima, prema navodima policije, nema puno ljudi.

Otkrivanje bombi iz Drugog svetskog rata nije neuobičajena pojava u Nemačkoj, ali ovo je za sa da najveća evakuacija stanovnistva.

Tokom Drugog svetskog rada veliki deo istorijskog centra Augsburga je uništen, nakon bobmardovanja od strane Velike Britanije i SAD.

autor: JU izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw