26.09.2011 Sofija

Neredi u Bugarskoj

Neredi u Bugarskoj AP/Beta
Više desetina ljudi uhapšeno je i večeras širom Bugarske u protestima koji su putem Fejsbuka organizovani u znak podrške žiteljima Katunice kod Plovdiva koji su u sukobu sa familijom "romskog barona" Kirila Raškova, poznatijeg kao "Car Kiro".

Meštani Katunice pokušavaju da iz svog mesta isteraju Raškova i njegovu porodicu.

U Plovdivu je u protestima učestvovalo oko 1.500 građana, a policija je zadržala 47 osoba. 

Pojačano policijsko prisustvo primećeno je u sva tri romska kvarta na području grada. Centar Varne je blokiran, a na desetine građana je uhapšeno i položeno na asfaltu.

Ispred Doma Narodne skupštine u Sofiji okupilo se više od 1.000 demonstranata, koji skandiraju "Mafija" i "Bugarska, oslobodi se" i bacaju flaše.

Demonstranti u Plevenu zapalili su sedište Gradskog odbora Pokreta za prava i slobode, partije Turaka u Bugarskoj.

Incidenti u Katunici započeli su u petak uveče, nakon što je 55-godišnji muškarac, koji je prevozio familiju porodice Raškov, pregazio 19-godišnjeg meštanina Angela Petrova, a zatim udario trojicu policajaca i dvojicu prijatelja poginulog, koji su pokušali da ga zaustave.

U subotu se u pravcu palate cara Kire uputilo oko 3.000 građana, koji romskog cara smatraju naručiocem ubistva mladića. Nekoliko sati pre ubistva Petrov je dobio pretnju smrću od familije Raškova, o čemu je bila obaveštena i policija.

Demonstranti su uveče zapalili četiri kuće Raškova, a u bunt su se uključili i fudbalski navijači. Napadači su bacali molotovljeve koktele, a policija je angažovala oko 230 specijalaca, uključujući i žandarmeriju.

Ubijeni mladić je jedna od dve žrtve u Katunici.Tokom nereda preminuo je i 16.godišnjak sa presađenim srcem, koje nije izdržalo napetost. 

Car Kiro je poručio da nema nameru da se seli, ali da sa svojim ljudima može da prisili druge da se isele.

Policija je pozvala na uzdržanost, a premijer Bojko Borisov zamolio da se slučaj ne politizuje, jer je to opasno.

Privedeno 127 osoba

Bugarska policija je u nedelju zadržala u pritvoru 127 osumnjičenih za učešće u dvodnevnom nasilju i paljenju imovine bugarskog "romskog barona" Raškova.

Car Kiro jedan je od najpoznatijih bugarskih Roma. Hapšen je i osuđivan više puta, veoma je bogat a ima i političku partiju. Rođen je 1942. godine u Plovdivu i potiče iz starog sultanskog roda ciganskog bosa cara Goga, zbog čega je i sebi nadenuo pridev car Kiro.

Zbog ilegalne proizvodnje alkohola uhapšen je 1993. godine, a policija je u njegovim magacinima pronašla 126 tone špiritusa i 140 kutija lažne rakije, 200.000 praznih flaša i 14 ilegalnih mašina za flaširanje. Iz zatvora je pušten uz kauciju od 10.000 dolara.

Partiju "Slobodna Bugarska" osnovao je 1998. godine u nameri da u ekonomiju uvede svoje sunarodnike Rome i delimično uspeo, pošto je ubrzo na lokalnim izborima osvojio nekoliko odborničkih mandata u lokalnim skupštinama u gradovima Stara Zagora i Pazardžik. 

Bugarska policija je 2009. godine zatvorila njegove pogone za proizvodnju alkohola u selu Katunica, posle čega je najavio izgradnju toplogeneratora i formiranje penzijskog fonda. Njegova brojna familija nije bila u fokusu samo bugarske policije i prasudnih organa, već i onih u inostranstvu.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side