12.09.2018 UN

Neslaganje Moskve i Vašingtona o načinima efikasnijeg rada plavih šlemova

Neslaganje Moskve i Vašingtona o načinima efikasnijeg rada plavih šlemova Foto: Pixabay
Zvaničnici Rusije i SAD izneli su danas različite stavove o načinima poboljšavanja rada plavih šlemova, Moskva ističe važnost doprinosa zemalja koje šalju svoje vojnike, dok Všaington želi usvajanje rezolucije o tom pitanju.

Kao i ostale članice Saveta bezbednosti UN, i Rusija i SAD se slažu da je neophodno poboljšati rad plavih šlemova kojih ima oko 100.000 u raznim misijama u svetu.

Američka ambasorska pri UN Niki Hejli izjavila je da je za SAD važno održavanje mira putem UN. Ona je nedavno predstavila glavne smernice nacrta rezolucije koju Vašington želi da predloži na glasanje do kraja septembra.

U tom nacrtu se predlažu između ostalog, redovni izvveštaji misija na terenu kao i povlačenje vojnika koji nisu ispunili dobro svoje zadatke.

Rusija se sa svoje strane zalaže za doprinos zemalja koje šalju vojnike kako bi bio efikasniji rad plavih šlemova kao i za bolju saradnju između tih zemalja i sekretarijata UN.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja smatra da treba biti oprezan prema "izveštajima s brzim zaključcima" o efikasnosti ili neefikasnosti mirovnih misija UN.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side