25.06.2019 Jerusalim

Netanjahu nastoji da pridobije SAD i Rusiju protiv Irana u Siriji

Netanjahu nastoji da pridobije SAD i Rusiju protiv Irana u Siriji Foto: Beta/AP/Ronen Zvulun/Pool
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio danas da Izrael, SAD i Rusija imaju zajednički cilj da uklone iranske snage iz Sirije.

 

 Netanjahu je na sastanku savetnika za bezbednost te tri zemlje u Jerusalimu ocenio da će se time "stvoriti stabilniji Bliski istok".

"Mi bismo voleli da vidimo mirnu, stabilnu i bezbednu Siriju", rekao je Netnjahu, pozvavši na uklanjanje "svih stranih snaga koje su došle u Siriju posle 2011. godine", preneli su izraelski mediji.

On je dodao da bi to bilo "dobro za Rusiju, dobro za SAD, dobro za Izrael i za Siriju".

Premijer Izraela je rekao i da je njegova zemlja delovala "stotine puta" da spreči iransko učvršćivanje u Siriji, aludirajući na izraelske udare na iranske ciljeve u toj susednoj zemlji.

Iran i Rusija su odigrale ključnu ulogu u nastojanju da podrže sirijskog predsednika Bašara Asada pomažući mu da savlada snage pobunjenika u građanskom ratu u Siriji, navodi AP.

Netanjahu već dugo upozorava da Iran sada nastoji da iskoristi taj uticaj kako bi se vojno učvrstio na severnoj granici Izraela.

Trilateralni sastanak ruskog, američkog i izraelskog savetnika za bezbednost fokusiraće se, kako se očekuje, na iransku umešanost u sukobe širom regiona, posebno u susednoj Siriji.

Skup bez presedana, kako ga je nazvao Netanjahu jer je prvi put sazvan u Izraelu, održava se u vreme napetosti između SAD i Irana u Zalivu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side